Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: O miliónoch videí šialeného vraha a pokrytectve bulvárnych médií

MediaBrífing je piatkový newsletter o všetkom dôležitom v médiách a žurnalistike. Tento týždeň sa okrem iného dozviete:

  • Náckom na sociálnych sieťach sa darí lepšie ako teroristom.
  • Na Slovensku vznikol chatbot na odhaľovanie konšpirácií.
  • Markíza dostala vysokú pokutu.
  • Robert Fico vyhlásil vojnu novinárom.

Prihláste sa na odber newslettra a dostanete ho každý týždeň e-mailom.


Lži, nenávisť a rasizmus sa na internete šíria ako vírus. Sociálne siete nedokážu takéto príspevky vytláčať na okraj spoločnosti, no masívne ich propagujú. Vážnosť problému sa opäť ukázala v uplynulých dňoch. A mnohé médiá situáciu len zhoršili.

Útočník, ktorý v meste Christchurch na Novom Zélande zabil 50 ľudí a ďalšie desiatky zranil, zverejnil na webe svoj manifest, na Twitteri ukazoval svoje zbrane a na Facebooku pustil živý prenos zo svojho útoku na dve mešity. Sociálna sieť síce video zmazala pomerne rýchlo, no ľudia si ho už stihli skopírovať a začalo sa masívne šíriť. Za 24 hodín Facebook zablokoval 1,5 milióna videí útoku, z toho 1,2 milióna bolo zablokovaných už počas nahrávania. Obdobné problémy riešil aj YouTube.

Kritici vravia, že šírenie záberov z teroristických útokov je nebezpečné, lebo môže inšpirovať ďalších ľudí. Internetové firmy by podľa nich mali konať ešte rýchlejšie.

Mesto Christchurch na Novom Zélande po teroristickom útoku. Foto: AP

Rasistom sa darí

Viaceré sociálne siete pomerne agresívne odstraňujú príspevky teroristov z Islamského štátu, bielym rasistom a extrémnym nacionalistom sa však na webe darí. Odstránené bývajú len ich najohavnejšie príspevky. Web Buzzfeed sa preto pýta: Zmení sa to po útoku v meste Christchurch?

Buzzfeed pripomenul výskum z George Washington University z roku 2016, ktorý ukázal, že neonacistom sa na Twitteri darí oveľa viac ako členom Islamského štátu, mali 22-krát viac followerov.

Aj vďaka tlaku vlád a verejnosti sú účty islamistov na Twitteri mazané. Facebook hlási, že v treťom štvrťroku 2018 zmazal teroristom tri milióny príspevkov, väčšina ich videí na YouTube je zmazaná do niekoľkých hodín. „Moderovanie bieleho nacionalistického extrémizmu je však ťažké, pretože je nasiaknuté iróniou a šíri sa najmä cez meme obrázky, skryté symboly a narážky,“ dodáva Buzzfeed.

Facebook vraví, že proti videu z útoku na Novom Zélande zasiahli pomerne rýchlo – v čase odstránenia ho videlo len 4000 ľudí. Sociálna sieť zároveň vysvetlila, že systém je nastavený tak, aby administrátori dokázali rýchlejšie reagovať v prípade živých prenosov z pokusov o samovraždy – Facebook už totiž mal v minulosti s podobnými zábermi problémy. Teraz sľubuje, že bude rýchlejšie reagovať aj pri ďalších „kategóriách“ videí.

CNN však pripomína, že video z útoku sa naďalej šíri cez WhatsApp, četovaciu aplikáciu patriacu Facebooku. Správy sú šifrované, takže sa to nedá zastaviť. A keďže Facebook chce v budúcnosti ešte viac rozšíriť služby súkromnej a šifrovanej komunikácie, podobných situácií nebude ubúdať.

Samozrejme, rasizmus a nenávisť sa šírili aj pred vznikom internetu. No vďaka sociálnym sieťam je dnes extrémizmus na steroidoch, napísal New York Times. „Neexistuje žiadny offline ekvivalent k algoritmickému postrčeniu ľudí k extrémnejším verziám vlastných presvedčení,“ napísal americký denník. „Internet je teraz miestom, kde sú semená extrémizmu vysadené a zavlažované.“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Mediabriefing logoMediaBrífing

Streľba na Novom Zélande

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie