Denník N

V Dobšinej po vražde cítiť napätie, kotlebovskú akciu tu nepotrebujú. Akurát sa to zhorší, hovoria miestni

Foto N - Ján Krošlák
Foto N – Ján Krošlák

Dobšiná, kde sa Marian Kotleba chystá robiť poriadok po vražde mladého futbalistu, je jedným z mála miest, kde roky riešia vzťahy medzi majoritou a minoritou, a prvé úspechy sú viditeľné.

Vedenie mesta spolu s poslancami a vajdom upokojujú situáciu. Primátor Ján Slovák požiadal všetky bezpečnostné zložky, aby nekompromisne zasiahli voči všetkým, ktorí by verejne vyzývali na nenávisť a násilie. Informácia o Slovákovi, že patrí ku Kotlebovej strane, šíriaca sa po sociálnych sieťach, je mylná – vlani kandidoval za koalíciu strán Zmena zdola-DÚ, OĽANO, KDH a Sme rodina – Boris Kollár.

Futbalista miestneho futbalového klubu MFK Dobšiná 28-ročný Štefan sa pred týždňom zastal krčmárky. Pravdepodobne sfetovaný mladý rómsky recidivista ho umlátil latou pred pohostinstvom.

Polícia vraha obvinila, prokuratúra obžalovala, informácia o tragédii obletela slovenské médiá a desať rokov po Šarišských Michaľanoch sa Marian Kotleba chystá do Dobšinej – ako hovorí – chrániť slušných ľudí.

Vyzerá to tak, že vyšetrovatelia majú nezvratné dôkazy (kamerový záznam), takže jatriť nešťastie pozostalých je nezmyselné.

Do Dobšinej sme sa išli presvedčiť, či avizované rastúce napätie, strach a obavy z rasových konotácií a Kotlebovej návštevy, ktoré sa lepia na tragédiu Štefana a jeho rodiny, sú skutočné, alebo sú len vedľajším produktom úspešne živeným na sociálnych sieťach.

Pohostinstvo, kde došlo k incidentu. Foto N – Ján Krošlák

Centrum mesta bolo vyľudnené

Centrum Dobšinej, mestečka v okrese Rožňava na východe, je v piatok okolo poludnia aj neskôr podvečer takmer vyľudnené. Len niekoľko skupiniek Rómov s kočíkmi aj bez sa zdanlivo bezcieľne presúva námestím pred historickou radnicou sem a tam.

Starší Dobšinčan, ktorý križuje námestie, vyzerá byť pokojný. O tragédii, ktorá zasiahla celé mesto, vie a vedia o nej všetci. Dozvedel sa aj o Kotlebovej pripravovanej nedeľnej „misii“ na ochranu slušných ľudí pred „cigánskym terorom“.

„Nemám strach. Nič podobné sa tu nikdy nestalo,“ naráža na vraždu mladého futbalistu. Tak ako ďalší bieli aj tmaví Dobšinčania hovorí o tom, že nevie o žiadnych výrazných problémoch medzi majoritou a minoritou. Rovnako ako ďalší síce spomenie nezaslúžené dávky a rastúcu populačnú krivku v meste, ale v jeho slovách necítiť hnev ani agresivitu.

„Mali by ste odkázať Kotlebovi, aby nechodil. Nemá prečo, nepotrebujeme ho tu, akurát môže situáciu zhoršiť,“ pousmial sa nad otázkou, či si myslí, že Kotleba im nejako pomôže.

V početnej rómskej komunite, ktorá býva v nových bytových domoch mimo centra mesta, nepokoj veľmi necítiť. Deti sa hrajú pred domami, pobehujú medzi dvomi členmi občianskej hliadky, starší muž popíja kávu a mladá Rómka v absolútne upratanom byte rozpráva, že by mala upratať, a to, čo sa stalo, že je tragédia, ale čoho by sa ona mala báť, keď nikomu nič neurobila?

Foto N – Ján Krošlák

Sviečky pred krčmou

Pred krčmou, kde zahynul Štefan, je jeho fotografia v rámčeku, sviečky a kvety. Jedna fotografia je aj na pulte vnútri a pri nej štamperlík. Štamgasti sedia za stolmi a pozerajú mlčky pred seba.

„To je on?“ prerušíme ticho a pozeráme sa na trochu rozmazanú fotografiu. Chlapi prikývnu a mlčia ďalej.

Pýtať sa na situáciu v meste niekoľko dní po tragédii nevyzeralo ako najlepší nápad, ale jeden z chlapov predsa len zareagoval.

„Predtým neboli nijaké problémy s Rómami. Nič také sa nestalo, ale…“ na chvíľu zmĺkol, akoby rozmýšľal, či má zmysel o tom rozprávať cudziemu človeku.

Nakoniec predsa len pokračoval tým, že Rómov predsa len treba riešiť, väčšími kompetenciami pre políciu, zrušením dávok…

„Kotleba nepomôže, ale kto ho stvoril?“ položil rečnícku otázku a začal menovať všetky politické strany od Smeru až po KDH.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie