Denník N

Po Pellegrinim si vie predčasné voľby predstaviť už aj SNS

Koaliční lídri. Foto N – Tomáš Benedikovič
Koaliční lídri. Foto N – Tomáš Benedikovič

SNS očakáva, že premiér otvorí tému predčasných volieb na koaličnej rade.

SNS podporí návrh na predčasné voľby, „ak to premiér Pellegrini považuje za jediné riešenie“. Premiér v piatok prvýkrát pripustil možnosť predčasných volieb. SNS predpokladá, že Peter Pellegrini (Smer) tému predčasných volieb otvorí na najbližšej koaličnej rade. Tá bude v utorok.

Pellegrini v piatok povedal, že by Slovensko rád doviedol do riadnych parlamentných volieb, ale nevie, či to bude možné.

„Pevne verím, že ešte máme čo ponúknuť, a želal by som si voľby v marci 2020. Ale pre mňa je dôležitejšie poskytovať kvalitný a profesionálny výkon a slúžiť ľuďom,“ povedal v piatok Pellegrini. „A ak sa to nebude dať, tak silou-mocou, len s cieľom zachovať si moc a funkciu, zostať až do marca 2020 vo vláde nie je to najlepšie pre Slovensko,“ dodal premiér.

Koaličných partnerov zároveň kritizoval za to, že ich vládnutie prestáva byť profesionálne a odborné a že si z krajiny robia „trhací kalendár“ a plnia si len svoje sny a túžby.

Na možné predčasné voľby reagoval aj Most-Híd. „Ak si predseda vlády Peter Pellegrini (Smer) myslí, že riešením súčasnej situácie v koalícii sú predčasné voľby, je potrebné o nich diskutovať na koaličnej rade.“

V reakcii na vyjadrenia premiéra a koaličnej SNS o predčasných voľbách to uviedla hovorkyňa strany Most-Híd Klára Debnár. Strana by tiež podľa jej slov privítala skoršiu iniciatívu premiéra v oblasti Dohody o obrannej spolupráci s USA aj jeho väčšiu angažovanosť pri voľbe ústavných sudcov.

Vzťahy v koalícii sa zhoršujú

Vzťahy medzi koaličnými partnermi sa v súčasnosti zhoršujú aj preto, že SNS začala v súvislosti s finančnou pomocou od USA spochybňovať naše vzťahy s naším kľúčovým spojencom z NATO.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Modrí, Most-Híd

Smer

SNS

Slovensko

Teraz najčítanejšie