Denník N

Kuzminová vyhrala po bezchybnej streľbe, podarilo sa jej to prvýkrát v kariére pri predposlednom štarte

Foto – TASR/Michal Svítok
Foto – TASR/Michal Svítok

Anastasia Kuzminová vyhrala stíhacie preteky, keď prvýkrát v kariére trafila všetkých 20 terčov. Podarilo sa jej to v nórskom Holmenkollene, pri predposlednom individuálnom štarte v kariére.

Na 10-kilometrovej trati suverénne zdolala druhú Nemku Denise Herrmannovú o 1:42,8 minúty. Tretia skončila Hanna Öbergová zo Švédska (+2:01,1). Ďalšia Slovenka Paulína Fialková obsadila až 35. priečku, keď musela odbehnúť osem trestných kôl.

Splnený sen

Slovenská biatlonistka dosiahla v kariére olympijské triumfy, titul majsterky sveta aj niekoľko prvenstiev vo Svetovom pohári a netajila sa tým, že bezchybná streľba je jej posledným veľkým nesplneným snom.

„Mám ešte jeden sen, ktorý si chcem splniť. Ja sa nevzdávam a idem tvrdo za svojimi snami. Prajem vám, aby ste aj vy boli trpezliví pri pokúšaní svojho šťastia,“ hovorila Kuzminová pred niekoľkými dňami po víťazstve na majstrovstvách sveta o tom, že by rada v kariére trafila všetkých 20 terčov.

Dočkala sa toho pri predposlednom pokuse. V nedeľu ju čakajú ešte preteky s hromadným štartom, začínajú sa o 13.45.

V sobotu bola bezchybná ako jediná biatlonistka, k najlepšej streľbe pridala aj najrýchlejší bežecký čas.

„Stíhačka je o kontaktoch, súbojoch, no mne sa podarilo užívať si tieto preteky od prvého metra po posledný, hlavne to záverečné kolo,“ povedala Kuzminová v cieli pre TASR.

„Mala som šťastie, predtým som si vyčerpala smolu, no teraz sa vždy, keď som začala strieľať, vietor upokojil. Na nástrele som strieľala dosť divoko, neustále som si nastavovala mieridlá, no v pretekoch mi niekto hore doprial. Lúčim sa, som úplne hore, takto som si to predstavovala.“

Po poslednej rane sa už naša biatlonistka usmievala: „Užívala som si všetko, na štadión nikto neprichádzal a vedela som, že ma nikto neohrozí. Aj napriek tomu, že som sa v poslednom kole šetrila, dosiahla som najlepší bežecký čas.

Nevedela som, či tomu veriť alebo neveriť, po všetkých tých problémoch, ktoré som zažila na majstrovstvách sveta v Östersunde na strelnici. Streľba ma teraz milo prekvapila; hovorila som si pred poslednou položkou: nezľakni sa jej, nevnímaj ju, či je prvá alebo posledná rana. Len pokojne pracuj, veď som sama na strelnici a takáto rozkoš sa často nestáva. Užila som si všetko naplno, pred poslednou ranou som trochu zaváhala, staré myšlienky začali víriť a musela som ich potlačiť, úplne vyhodiť z hlavy. Rozdýchala som ich aj silou vôle,“ opísala Kuzminová svoje pocity na poslednej streľbe.

Priebeh pretekov 

Kuzminová vďaka triumfu v šprinte odštartovala ako prvá s 21-sekundovým náskokom pred Nemkou Franziskou Preussovou. Prvú streľbu v ľahu absolvovala bez chyby a upevnila si vedúcu pozíciu.

Na druhú ležku prišla Kuzminová s pohodlným náskokom a opäť bola v streľbe stopercentná. Slovenská reprezentantka v polovici pretekov viedla už o 1:14 minúty a smerovala za víťazstvom.

Svoju pohodu potvrdila aj na zvyšných dvoch streľbách v stoji. Pred posledným dvadsiatym terčom si síce dopriala dlhší „výdych“, ale trafila presne. Záver poslednej stíhačky v kariére si očividne užila, keď dobiehala do cieľa s úsmevom na tvári.

Sobotňajšie preteky nevyšli Paulíne Fialkovej. Síce začala zo sľubného tretieho miesta, v úvodných dvoch kilometroch sa dostala aj na druhé miesto, narazila však na strelnici, keď vo všetkých streľbách spravila po dve chyby a s mankom 5:06,3 minúty na víťazku skončila na 35. mieste.

Fialková s ôsmimi chybami bola najhoršia na strelnici spomedzi všetkých pretekárok. „Ani neviem, prečo som spravila toľko chýb. Snažila som sa, ale asi som nemala svoj deň. Bola som trochu zachrípnutá, napriek tomu som sa snažila ešte predviesť dvoje kvalitné preteky. Dnes to nevyšlo, dúfam, že v nedeľu to bude lepšie,“ povedala P. Fialková pre RTVS.

Stíhacie preteky na 10 km – výsledky:

1. Anastasia KUZMINOVÁ (SR) 28:25,9 min (0); 2. Denise Herrmannová (Nem.) +1:42,8 (2); 3. Hanna Öbergová (Švéd.) +2:01,1 (1); 4. Marte Olsbuová Röiselandová (Nór.) +2:11,7; 5. Linn Perssonová (Švéd.) +2:12,5 (1); 6. Tiril Eckhoffová (Nór.) +2:27,0 (4); 7. Franziska Preussová (Nem.) +2:31,8 (3); 8. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) +2:34,1 (1); 9. Clare Eganová (USA) +2:43,8 (3); 10. Célia Aymonierová (Fr.) +2:55,2 (4)… 35. Paulína FIALKOVÁ (SR) +5:06,3 (8)

Celkové poradie SP: 1. Dorothea Wiererová (Tal.) 894 bodov; 2. Lisa Vittozziová (Tal.) 852; 3. KUZMINOVÁ 844; 4. Röiselandová 834; 5. Öbergová 681; 6. Mäkäräinenová 657; 7. P. FIALKOVÁ 649

Konečné poradie SP v stíhacích pretekoch: 1. Wiererová 327 bodov; 2. Röiselandová 312; 3. KUZMINOVÁ 309; 4. Vittozziová 301; 5. Mäkäräinenová 286; 6. Herrmannová 254

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Anastasia Kuzminová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie