Denník N

Zomrel Ivan Novotný, záchranca aj kamarát závislých a odborník svetového formátu

Ivan Novotný. Foto - TASR
Ivan Novotný. Foto – TASR

Mnohí sa za pomoc od primára hanbili a nehlásili sa k nemu. S odborníkom aj skvelým človekom, ktorý žiaden prípad nepovažoval za stratený, sa lúči spevák a textár Tomáš Ďurovka, ktorý je Novotnému za jeho rady navždy vďačný.

V noci z 21. na 22. marca zomrel vo veku nedožitých 85 rokov MUDr. Ivan Novotný, jeden z popredných svetových odborníkov na liečbu závislostí. Tejto problematike sa začal venovať v 60. rokoch 20. storočia. Neskôr vybudoval známe Centrum pre liečbu drogových závislostí na Hraničnej ulici v Bratislave. V roku 1996 založil neštátne AT sanatórium v Petržalke.

Počas svojej kariéry, ktorú ukončil až tesne pred svojím úmrtím, liečil desaťtisíce pacientov. Jeho štatistika úspešnosti liečby patrí k najlepším na svete.

Ďalej už budem len „prudko“ osobný, pretože nepísať „prudko“ osobne o pánovi primárovi Novotnom sa nedá.

Žiaden prípad nie je stratený

Pamätám si, pán primár, na vaše rozprávanie o vašich začiatkoch. Chirurgia vás nenapĺňala. Niekedy v 60. rokoch ste sedeli v kine a počas premietania vyvolali vaše meno. Veľmi sa vám nechcelo niečo zas riešiť. Krčili ste sa v sedadle, ale nakoniec ste sa prihlásili. Otca nejakého komunistického papaláša zrazilo auto. Jeho telo zoškrabali z asfaltu a všetci doktori z blízkeho okolia ho zachraňovali celú noc, vyzeralo to, že zbytočne . Ráno ste išli okolo nemocničnej izby a dotyčný sedel na posteli s ofačovanou hlavou a fajčil. Povedali ste, že odvtedy nie je pre vás žiaden prípad stratený.

Spomínam si, ako ste rozprávali o ponuke robiť primára v liečebni závislostí v Dúbravke. Vraveli ste, že vám núkali pár stoviek navyše, a čo vás najviac lákalo: bola tam aj dielňa. Žiaden veľký motív. V zime raz prasklo potrubie, zohnali ste zváračku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre, Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie