Denník N

Celý život som bol chladnokrvný, správal som sa ako podľa knihy, vravel muž, ktorý uniesol Eichmanna

Izraelský špión, ktorý uniesol Eichmanna z Argentíny. Rafi Ejtan (1926 - 2019). Foto - TASR/AP
Izraelský špión, ktorý uniesol Eichmanna z Argentíny. Rafi Ejtan (1926 – 2019). Foto – TASR/AP

Rafi Ejtan, legenda Mossadu, zomrel vo veku 92 rokov. „Keď nie si súčasťou odpovede, si časťou problému,“ bola jeho životná filozofia.

Stretli sme sa, keď mal 82. Rafi Ejtan, legenda Mossadu, prišiel v dobrej nálade so svojimi klasickými okuliarmi s čiernym rámom. Prekvapilo ma, akú má malú postavu.

Na prvý pohľad by mohol vyzerať ako obyčajný čulý dôchodca, ktorý si aj po osemdesiatke udržiava elán, hoci so zrakom je to už horšie. So záhadným úsmevom a stoickým pokojom, mierne podráždený, keď mu dáte otázku, na ktorú nemá chuť odpovedať alebo nemôže viac prezradiť.

Rafi Ejtan viedol v roku 1960 komando, ktoré v Argentíne unieslo nacistu Adolfa Eichmanna a bezpečne ho dopravilo do Izraela omámeného v lietadle spoločnosti El Al. Nenávideného architekta „konečného riešenia“, teda masového vyvražďovania Židov, tak mohli postaviť pred súd.

Je to on!

„Ze hu! Ze hu! Je to on, je to on!“ zakričal Rafi Ejtan, keď si bol stopercentne istý, že človek, ktorý sa v Buenos Aires skrýval pod menom Ricardo Klement a teraz ho schmatli na ulici a strčili do auta, je Adolf Eichmann.

Celé to trvalo len 40 sekúnd.

Rafi Ejtan, ktorý mal počas slávnej operácie na starosti fyzicky overiť, či chytili toho správneho nacistu, zomrel tento víkend vo veku 92 rokov v nemocnici v Tel Avive.

Aby si bol stopercentne istý, musel mu v aute rozopnúť opasok a siahnuť pod

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie