Denník N

Trump vyhral, ale krajina prehráva

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Prezident i jeho kritici zašli príliš ďaleko. Všetky ich chyby a excesy menia politickú kultúru krajiny takým spôsobom, že sa v nej dá čoraz ťažšie rozumne vládnuť.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion
Článok uverejňujeme so súhlasom Bloombergu

Oponenti prezidenta Donalda Trumpa už nemajú možnosť, aby to podozrenie vyťahovali aj naďalej. Závery Muellerovho vyšetrovania sú Trumpovým veľkým víťazstvom a príbeh údajného spolčenia sa jeho volebného tímu s Ruskom sa skončil. Chcem k tomu dodať niekoľko poznámok.

Po prvé, je veľmi pravdepodobné, že prezident a ľudia z jeho kampane vedome nespolupracovali s ruskou vládou či s jej agentmi, aby ovplyvnili výsledok volieb v roku 2016. Špeciálny vyšetrovateľ Robert Mueller nenašiel dôkazy, ktoré by naznačovali opak. Je rozumné predpokladať, že ak by to bolo inak a Mueller by niečo našiel, tak by to aj zverejnil. Preto by sme mali prísť k záveru, že sa to nestalo. Samozrejme, tento záver závisí od toho, či minister spravodlivosti William Barr opísal obsah správy presne a spravodlivo.

Po druhé, kým Trumpovi kritici na Twitteri túžobne poukazujú na to, že ministrov list nie je to isté ako vyšetrovacia správa, list takmer iste opisuje správu presne a spravodlivo. List je krátky, ide k veci a nedáva veľký priestor na špekulácie. Barr by netvrdil, že správa nenašla žiadne dôkazy o konšpirácii, ak by sa v nej písal opak, na čo by sa nakoniec aj tak prišlo a čo by zničilo jeho reputáciu. Netvrdil by, že správa nezistila nič o snahe mariť vyšetrovanie a nenechávala by o tejto otázke rozhodnúť ministerstvo spravodlivosti. Špekulácie o opaku by sme mali ponechať „alternatívnym“ médiám.

Po tretie, dôkazy o marení spravodlivosti sa ukazujú ako dvojzmyselné. Všimnite si, že Barr (ako tvrdí, aj so súhlasom svojho námestníka Roda Rosensteina) zistil, že dôkazy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Komentáre

Teraz najčítanejšie