Denník N

Z letákových akcií vypadnú zaujímavé výrobky, pokuty bude obchod platiť hneď (čo schválili poslanci)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zákon o neprimeraných podmienkach v obchode bude platiť až od mája, ale v rovnakej podobe, v akej ho schválili poslanci vo februári.

V akciových letákoch v posledných týždňoch pribudli slovenské vlajočky. Obchodníci ich dávajú k výrobkom, ktoré sú slovenskej produkcie, nenápadne tak pripravujú zákazníkov na to, že ich uvidia onedlho v hojnejšom počte.

Už od 1. mája bude totiž musieť byť v letákoch obchodníkov, ale aj v ich ponuke na webe, minimálne polovica prezentovaných potravín slovenská. Prikáže to tak zákon, ktorý dnes poslanci opätovne schválili.

Prvýkrát tak urobili už začiatkom februára, no prezident Andrej Kiska zákon vetoval. Namietal v ňom niekoľko vecí, nepozdávali sa mu najmä zmeny, ktoré urobili poslanci pozmeňujúcimi návrhmi.

K nim patrilo aj ustanovenie povinného, aspoň 50-percentného podielu slovenských potravín v letákoch, ktoré presadila Eva Antošová zo SNS. K nemu Kiska uviedol, že podľa európskej legislatívy je v rozpore s pravidlami voľného pohybu tovaru na spoločnom trhu EÚ.

Parlament však vo štvrtok vecné pripomienky prezidenta nezohľadnil.

Jedinú zmenu urobil v tom, že posunul účinnosť z 1. apríla na 1. máj, aby zákon nebol retroaktívny. Posunuli aj termín, dokedy musia obchodníci a dodávatelia upraviť zmluvy, aby boli v súlade s novým zákonom – z konca júna na koniec septembra tohto roku.

Za zákon hlasovalo 90 zo 143 prítomných poslancov.

Nebude v letáku, nebude v akcii?

Hoci niektoré reťazce už ponúkajú

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

SNS

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie