Denník N

List generála Gajdoša americkej ambasáde: vojenská dohoda s USA je potrebná

Minister obrany Peter Gajdoš (vpravo) ešte v januári písal veľvyslancovi Sterlingovi, že spolupráca s USA je pre Slovensko dôležitá. Foto - MOSR
Minister obrany Peter Gajdoš (vpravo) ešte v januári písal veľvyslancovi Sterlingovi, že spolupráca s USA je pre Slovensko dôležitá. Foto – MOSR

Líder SNS Andrej Danko spochybňuje to, čo koncom januára v liste žiadal minister obrany z SNS od amerického veľvyslanca. Ubezpečoval Američanov o dôležitosti rokovaní, pre ktoré teraz SNS hrozí odchodom z koalície.

Predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko hrozí odchodom z koalície pre vojenskú dohodu s USA, ktorú jeho minister obrany Peter Gajdoš ešte pred dvomi mesiacmi považoval za potrebnú.

Denník N má k dispozícii list, ktorý Gajdoš poslal koncom januára americkému veľvyslancovi Adamovi Sterlingovi. Minister písal o význame vojenskej spolupráce medzi Slovenskom a USA. Osobitne vyzdvihol rokovania o amerických investíciách do letísk Kuchyňa a Sliač. Danko to už v súčasnosti považuje za ohrozenie slovenskej suverenity.

Minister chcel v januári prehlbovať spoluprácu

„Uvedomujem si, že táto oblasť je už niekoľko rokov veľmi dôležitým nástrojom, ako ešte viac prehĺbiť spoluprácu medzi našimi krajinami v oblasti obrany,“ písal Gajdoš Američanom v liste z 29. januára 2019.

V závere vyjadril presvedčenie, že rokovania s USA sa podarí čoskoro dotiahnuť do konca v prospech slovenskej armády. „Dovoľte mi vás ubezpečiť o pevnom presvedčení, že spoločným úsilím sa nám podarí posilniť obranné spôsobilosti a operačné schopnosti Ozbrojených síl Slovenskej republiky,“ dodal Gajdoš.

Ministrove vyjadrenia sú v rozpore s tým, čo hovorí SNS v posledných dvoch týždňoch

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie