Denník N

Nový Paolo Giordano aj spoveď Davida Lyncha. Sedem kníh, na ktoré sa oplatí čakať

Vydavateľstvá Slovart, Absynt aj český Host či Paseka pripravujú tituly, ktoré stoja za pozornosť. Toto je výber niekoľkých z nich.

Paolo Giordano: Požierači neba

Počas doktorátu z fyziky po nociach písal a nakoniec vydal knihu, z ktorej bol bestseller. Osamelosť prvočísel priniesla Paolovi Giordanovi slávu a pozornosť, o ktorú sa zaslúžili aj ďalšie dve jeho knihy. Desať rokov po vydaní debutového románu prichádza taliansky autor s ďalšou knihou, Požierači neba.

„Videla som ich, ako sa kúpu v noci v bazéne. Boli traja, mladučkí, ešte takmer deti, ako som vtedy bola ja,“ začína rozprávanie Teresa, ktorá sa na talianskom vidieku stretne s troma chlapcami. Nuda sa pre ňu nadobro končí a dospievanie ovládne túžba a skúsenosti, ktoré Terese zmenia život.

Román Požierači neba vyjde v apríli v Slovarte a je to kniha o láske, telesnosti a štyroch životoch, ako aj o priateľstve medzi mužmi, vzbure proti otcom a o potrebe niekomu patriť.

Alena Mornštajnová: Tiché roky

„Moja nová kniha je predovšetkým o sile slov. Slová sú silná zbraň, ale my si to neuvedomujeme. Používame ich denne, a nepremýšľame nad tým, ako obyčajné slovo, vypovedané unáhlene a často ani nie v zlom úmysle, môže druhému ublížiť a poznamenať ho navždy. Ale rovnako zlé je, keď spolu ľudia nie sú schopní hovoriť o veciach, ktoré ich trápia, nedokážu si povedať, čo by chceli zmeniť,“ hovorí o svojej novinke česká autorka Alena Mornštajnová, ktorej román Tiché roky vydáva v apríli brnianske vydavateľstvo Host.

Tiché roky rozprávajú o rodine, v nej vedľa seba ľudia len žijú, ale vlastne sa vôbec nepoznajú.“

Kým v predošlých románoch sa Alena Mornštajnová vracala do minulosti (Slepá mapa o komunizme a Hana o fašizme), jej posledná kniha je skôr intímnou drámou o rodine, ktorú neovplyvňujú veľké dejiny, ale ľudské chyby a charaktery.

Klára Notaro: Svatba ve městě Chambéry

Klára Notaro už roky žije vo Francúzsku – striedavo v meste Levallois pri Paríži a na francúzskom vidieku. Svoje skúsenosti sa rozhodla priblížiť v knihe Svatba ve městě Chambéry.

V súbore poviedok prináša príbehy ľudí z viacerých častí krajiny. Jej postavy sú príslušníci niekoľkých generácií aj národností, zastávajú opačné svetonázory a pochádzajú z odlišných sociálnych vrstiev. Notaro na nich nazerá z dvoch uhlov – najskôr ako tá, čo v cudzine zdomácnela, ale zároveň ako Češka, ktorá v zahraničí nebude nikdy úplne doma.

Francúzsko v podaní autorky Kláry Notaro tvoria nielen vinice, lahodné syry, štýlové svadby v záhrade, ale hlavne ľudské charaktery, ktoré sú univerzálne pre autorkin starý a už aj nový domov.

Zbierka poviedok vychádza začiatkom apríla v českom vydavateľstve Odeon.

Michail Zygar: Impérium musí zomrieť

Reportér a spisovateľ Michail Zygar píše o Rusku, Putinovi a jeho vplyve. Keď v roku 2015 vydal knihu Všetci mocní Kremľa, vyvolal ňou veľký rozruch. Demaskuje v nej totiž idealizovanie ruského prezidenta a odkrýva v nej premenu, ktorou prešla spoločnosť pod Putinom.

Vo svojej ďalšej knihe, Impérium musí zomrieť,  sa vracia do roku 1912, keď bolo Rusko ešte krajinou tolerancie a liberalizmus nebol nadávka. Ženy v tom čase bojovali za právo voliť, Rusom závidela Európa umenie aj kultúru, tlač sa tešila slobode a veľkomestá bohatému intelektuálnemu životu. Počas prvej svetovej vojny sa však začali búriť kniežatá aj generáli, ktorí sa zhodli na jedinej veci – impérium musí zomrieť.

Michail Zygar analyzuje dve desaťročia, ktoré predurčili smrť cára, jeho rodiny a priviedli krajinu k boľševickej revolúcii. Impérium musí zomrieť je politickou drámou o páde Ruskej ríše, ktorý zmenil 20. storočie, predznamenal nasledujúce udalosti a definoval súčasnú ruskú politiku.

Knihu Impérium musí zomrieť vydá v máji Absynt, ktorý týmto titulom otvorí novú edíciu zameranú na históriu.

Åsne Seierstad: Kníhkupec z Kábulu

Kníhkupec z Kábulu je druhou knihou nórskej novinárky Åsne Seierstad, známej u nás vďaka titulom Jeden z nás o teroristovi Andersovi Breivikovi a Dve sestry o dievčatách, ktoré odišli z Nórska bojovať za Islamský štát. Seierstad v nich dokázala, že je nielen vynikajúcou novinárkou, ale aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie