Denník N

Extáza nie je len tanečná droga, o niekoľko rokov bude MDMA liečiť pacientov aj na Slovensku

Martin Šurkala a Silvia Poláčková. Foto N - Tomáš Benedikovič
Martin Šurkala a Silvia Poláčková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Pri správe, že MDMA onedlho budú v USA používať na liečebné účely, by mohli spozornieť aj slovenskí pacienti. Podľa výsledkov najnovšieho výskumu môže látka známa ako extáza liečiť posttraumatickú stresovú poruchu.

Zdá sa, že sa tým otvára celkom nová kapitola v doterajšej histórii obávanej drogy. Keď chemickú látku 3,4 metyléndioxymetamfetamín v roku 1912 patentovala nemecká firma Merck, netušila o tom, aké sú jej účinky. Znovu ju vyrobil až v polovici 60. rokov americký chemik ruského pôvodu Alexander Šulgin. Sám vyskúšal jej euforický a empatický efekt a zoznámil s ňou amerických psychoterapeutov. Tí začali MDMA podávať pacientom, aby sa na sedeniach mohli viac uvoľniť.

Trochu iná história substancie sa začala písať na stredomorskom ostrove Ibiza v polovici 80. rokov. Účinky tanečnej drogy objavili londýnski dovolenkári, ktorí ju priniesli domov do Británie a v hudobných kluboch odštartovali revolúciu menom rave. Z extázy v tom čase bola populárna droga, ktorú napriek protestu odborníkov postavili v roku 1985 mimo zákon. Až teraz sa opäť vracia do vedy.

SILVIA POLÁČKOVÁ a MARTIN ŠURKALA môžu byť pri tom. Obaja psychoterapeuti čerstvo prešli v Holandsku odborným tréningom terapie s podporou MDMA, o ktorej hovoria v otvorenom rozhovore.

Asi viete, čo sa vás chcem na začiatok opýtať. Ak ste mohli prejsť tréningom psychoterapie s MDMA v Holandsku, znamená to, že niečo také je tam legálne?

SP: Nie, ešte nie je.

Takže ste tam trénovali nelegálnu vec?

SP: Samozrejme, všetko bolo legálne. Do Holandska nás vybrali zo Slovenska ako jeden z dvoch terapeutických párov na výcvik pre tretiu fázu klinického výskumu MDMA. Skúma sa, či látka môže liečiť posttraumatickú stresovú poruchu (PTSP, pozn. red.). Teraz sa táto tretia fáza, ktorá beží v zámorí, pripravuje v Európe, na čo budú potrebné výskumné centrá a zaškolení ľudia. Jedno také centrum bude práve v Holandsku.

Čo znamená, že výskum je v tretej fáze?

MŠ: Je to posledná fáza pred uvedením látky do praxe. Definitívne ukáže, či MDMA má medicínsky prínos, či jej pozitívne účinky prevažujú nad negatívnymi, či je bezpečná pre človeka a či sa ju oplatí uviesť na trh. Vyzerá to veľmi sľubne, dokonca sa hovorí o prelomovom liečive. Prvá fáza prebiehala na desiatkach zdravých ľudí, druhej sa zúčastnili stovky ľudí s diagnózou PTSP. Záverečná fáza bude mať vyše tisíc účastníkov s diagnózou, časť z nich bude z Európy.

Kedy bude liečba bežne dostupná? Kedy bude aj na Slovensku možné, že pacient s výmenným lístkom od psychiatra dostane termín u psychoterapeuta, ľahne si tam na pohovku, zapije tabletku, počká si na účinky a začne sa zverovať o tom, čo ho trápi?

MŠ: Ak výskum dobre dopadne, bude to okolo roku 2021.

Kde všade? Aj u nás?

MŠ: U nás

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Veda

Teraz najčítanejšie