Denník N

Kaliňák dá pri prestavbe starej budovy IKEA dvakrát zarobiť tej istej firme

Minister a jeho premiér. Foto – TASR
Minister a jeho premiér. Foto – TASR

Vienna Invest zinkasuje od štátu peniaze za prenájom aj stavebné úpravy priestorov starej budovy IKEA, kde má byť štátne klientske centrum. Žiadna súťaž nebola.

Kaliňákovo ministerstvo vnútra zaplatí 5,2 milióna eur bez DPH firme Vienna Invest za stavebné úpravy časti budovy a pozemkov, na ktorých má vzniknúť klientske centrum štátnej správy pre Bratislavu. Fór je v tom, že ministerstvo si rovnaké priestory od tej istej firmy najprv prenajalo.

Klientske centrum má vyrásť na mieste, kde bola takzvaná stará IKEA. Má slúžiť ľuďom regiónu, aby si tam vybavili všetko, čo potrebujú: okrem občianskeho alebo vodičského preukazu aj cestovný pas, živnosť alebo napríklad stavebné povolenie. Takéto veľké úrady sú najviditeľnejšou časťou Kaliňákovej reformy verejnej správy ESO. V súčasnosti je na Slovensku otvorených viac ako 30 klientskych centier.

Ministerstvo vnútra si najprv budovu a pozemky v Bratislave prenajalo na sedem rokov za mesačné nájomné 73 086 eur. Nerobilo na to žiadnu súťaž. O niekoľko týždňov uzavrelo s Vienna Invest zmluvu na stavebné úpravy tej istej budovy a pozemkov, opäť bez súťaže.

„Tu už je aj zákonný problém. Stavebné úpravy za takú sumu by museli za normálnych okolností ísť medzinárodnou súťažou v európskom vestníku,“ povedal poslanec Miroslav Beblavý (Sieť), ktorý na problém upozornil.

Kaliňákovo ministerstvo si to poistilo tak, že v zmluve o nájme si dohodlo, že úpravy môže robiť len majiteľ budovy. „Keďže ministerstvo vnútra už pri pôvodnom prenájme vedelo, že na vybudovanie klientského centra budú potrebné tieto úpravy, ide o jasné obchádzanie zákona,“ hovorí Beblavý.

Že by to mohlo slúžiť ako návod na obchádzanie súťaže pre ostatných, ukazuje na príklade: „Predstavte si, že si Národná diaľničná spoločnosť prenajme od Širokého pozemok, na ktorom treba postaviť diaľnicu, a následne s ním bez súťaže uzavrie zmluvu na stavebné úpravy“.

Ministerstvo si v zmluve s Vienna Invest tiež dohodlo predkupné právo na prenajímané priestory. Cenu má určiť znalecký posudok. O kritériách pre výber znalca sa v zmluve nehovorí. Ak to ministerstvo neodkúpi, zrekonštruované priestory zostávajú firme Vienna Invest. V zmluve sa nehovorí o kompenzačných nárokoch štátu.

Ministerstvo vnútra na naše otázky neodpovedalo.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie