Denník N

Keď si ju pritúlil, nikdy neutiekla. Ako si blízki obetí zneužívania ospravedlňujú svoje mlčanie

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Odborníčky vysvetľujú, prečo je pre ne príbeh sexuálneho zneužívania Kataríny Danovej dôveryhodný a ako je možné, že o ňom ľudia roky vedeli a nenahlásili ho.

„Opis toho, čo sa stalo, je pre mňa nielen dôveryhodný, ale svojím spôsobom aj známy. Takto to vyzerá a takto to počúvam od žien a dievčat, ktoré majú podobnú skúsenosť,“ hovorí terapeutka Dáša Malíková.

Reaguje tak na text Kataríny Danovej, ktorá koncom februára opísala, ako ju začal v trinástich rokoch zneužívať vedúci tábora. Roman Paulíny z letného tábora Chachaland, kam Danová ako dieťa chodila, všetky obvinenia poprel.

Malíková už roky pracuje s ľuďmi, ktorí zažili sexuálne násilie a zneužívanie. „Veľmi autenticky a v súlade s mojou skúsenosťou pôsobia aj opisy pocitov, ktoré Katarína prežívala a prežíva, vrátane pocitov počiatočnej lojality k páchateľovi a neskorších pocitov hanby, viny a sebaspochybňovania,“ hovorí Malíková.

To isté hovorí po prečítaní textu, ktorý Danová napísala, aj Slávka Karkošková, ktorá sa dlhodobo venuje detským obetiam zneužívania. „Príbeh Kataríny

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sexuálne zneužívanie

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie