Denník N

The Ills: Keď sa architekti zvuku odviažu

The Ills. Foto - Tatiana Lehocká
The Ills. Foto – Tatiana Lehocká

Na svojom novom albume skupina vykračuje zo škatuľky zasneného post-rocku a odvážne kombinuje.

Celkom sa to dalo piť, hovorí barman v bratislavskom klube Fuga. Na mysli má špeciálny drink, ktorým sa krstil nový album skupiny The Ills. Obsahoval pivo, víno, borovičku, whisky a ďalšie druhy alkoholov. Tento kokteil chcel byť metaforou posledného turné kapely, počas ktorého sa skonzumovala celá paleta nápojov.

Miešanie a mixovanie je zároveň téma, ktorá priamo vedie k tvorbe skupiny. Na svojom piatom štúdiovom albume Disco Volante / Mt. Average sa totiž The Ills odviazali k prepájaniu najrôznejších štýlov, citátov a nálad. Na rozdiel od diabolskej zlúčeniny, ktorou na krste polievali svoju nahrávku, aktuálna kolekcia skladieb sa dá prijímať bez žalúdočných problémov. Práve naopak – ide o veľmi osviežujúci počin.

Ísť do šírky

Martin Iso Krajčír drží gitaru ako relikviu. Visí mu vysoko na hrudi a hmatník je nasmerovaný ku stropu. Neklamný znak toho, že sa tu budú riešiť zložitejšie prstoklady. Ide o fyziognómiu, ktorá bola najneskôr po nástupe punku zakázaná. Strunové nástroje padli ležérne ku kolenám, čiže do pozície, kde sa v dekadentnom predklone dalo zvládnuť potrebných pár akordov. Išlo o protest proti akademizmu progresívneho rocku a fjúžn džezu sedemdesiatych rokov, ktoré sa v abstraktných vyhrávkach odtrhávali od reality. Klubom mal znieť drsný hluk robotníckej triedy.

Lenže popkultúra je tu na to, aby recyklovala. Na prelome milénia sa objavili novodobí pankáči, ktorí pôvodné trojminútové vypaľovačky radikálne spomalili. V epických inštrumentálnych skladbách sa striedali zasnené pasáže s budovaním uši drásajúcich gitarových stien. To všetko v dlhých minutážach. Už je to vyše dvadsať rokov, čo vyšiel album Young Team od škótskej skupiny Mogwai. Ten ukázal, ako si privlastniť pátos a košatosť, ale ostať pritom na strane undergroundu.

Ich ďalší nasledovníci sa už otvorene nehanbili vykrádať art rock, soft džez, lacný metal a všetko ostatné, čo pôvodne neznášali. Podstatné bolo, že práca s citátom bola autentická a výsledok mal silu. To je pozícia, z ktorej treba počúvať aj nový album The Ills.

Hudobní architekti

Úvodný track Spyral pôsobí tak

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie