Denník N

Máme 35-tisíc predplatiteľov, odomykáme 35-tisíc článkov

V týchto dňoch Denník N prekročil hranicu 35-tisíc predplatiteľov. V redakcii z toho máme veľkú radosť a chceme sa vám, našim čitateľom, touto cestou veľmi pekne poďakovať. Denník N je dnes vplyvné a ziskové médium. Bez vašej pomoci by sa nám to nepodarilo.

Pri príležitosti 35-tisíc predplatiteľov sme sa rozhodli odomknúť archív prvých 35-tisíc článkov Denníka N. Aj ľudia, ktorí si nemohli dovoliť kúpiť naše predplatné, si tak budú môcť prečítať naše staršie texty, ocenené reportáže, hĺbkové analýzy a rozhovory so zaujímavými osobnosťami.

Veríme, že kvalitná žurnalistika môže meniť veci k lepšiemu. A sme presvedčení, že medzi odomknutými 35 tisíckami textov sú mnohé také, ktoré sú nadčasové, veľmi dôležité a prínosné. Tieto texty si aj dnes nájdu svojich čitateľov a dá sa z nich veľmi veľa dozvedieť.

Budeme radi, ak o odomknutých článkoch budete informovať svojich priateľov a blízkych.

Zadarmo budú všetky texty zverejnené od vzniku Denníka N do 8. marca 2018. Sú medzi nimi napríklad aj tieto články:

中国同志在哪方面没有做错 Kde súdruhovia z Číny neurobili chybu

Tomáš Bella strávil dva týždne v Číne v snahe nájsť odpoveď na dve otázky: ako si dokázala čínska komunistická strana udržať moc a ako vyzerá Čína, ktorá vyrába všetky naše mobily aj plastové hračky.


Vyšetrovateľ Gorily Gajdoš: Vidím, koľko komu Penta poslala na účet, ale neviem dokázať, že to je úplatok

Ako sa z pochôdzkara stal šéf tímu Gorila? Prečo nie je nikto obvinený z korupcie? Ako Dušan Kováčik komplikuje vyšetrovanie? Aj o týchto otázkach hovorila Monika Tódová s už bývalým policajtom Marekom Gajdošom. Rozhovor dostal Cenu Zastavme korupciu.


Takto učí dobrý učiteľ. Novinár odišiel z Bratislavy na východ a odpísané deti vyťahuje do normálneho života

Revolúcia v učení je už aj v našich školách. Teach for Slovakia posiela mladých po vysokej škole za deťmi, ktoré potrebujú pomoc. Chodia aj tam, kam učitelia doteraz nechodili, k nim domov. Reportáž vyhrala Novinársku cenu v kategóriách reportáž a solutions journalism.


O čom rokovala Mária Trošková s Angelou Merkelovou?

„Na pôsobenie v slovenskej diplomacii spomínam prevažne rád. Stretnutie slovenského premiéra s nemeckou kancelárkou, na ktorom bola aj napriek výhradám nemeckých diplomatov Mária Trošková, bola jedna z tých chvíľ, keď som sa nesmierne hanbil,“ napísal bývalý diplomat Ondrej Gažovič.


Párová terapeutka: Ak si chcete udržať dobrý vzťah, na rady rodičov radšej zabudnite

Väčšina ľudí si povie, že sa pre vzťah treba obetovať, utriasť to v sebe a tváriť sa, že je všetko v poriadku, ale tak to nefunguje, hovorí psychoterapeutka Júlia Halamová.


Naši chlapci v Donbase. Babie leto u československých separatistov

Správy o Slovákoch a Čechoch, ktorí odišli bojovať na východ Ukrajiny, sa objavili už krátko po vypuknutí vojny. Reportér Tomáš Forró ich navštívil. Jeho reportáž získala Novinársku cenu 2016.


Päť miliardových káuz Smeru

V roku 2016 dostal Konštantín Čikovský Novinársku cenu za sériu svojich analytických príspevkov. V jednom z nich sa pozrel na najväčšie zlodejiny strany Smer. Nie sú to tie, o ktorých sa najviac hovorí.


Pod falošným menom som písal hoaxy pre Hlavné správy

Jakub Goda skúsil písať články pre najvplyvnejší dezinformačný web na Slovensku – Hlavné správy. Zistil, ako fungujú, koľko platia a aké majú štandardy. „Nepoznajú ľudí, ktorí pre nich píšu, nerozlišujú zdroje, na ktoré sa odvolávajú a majú minimálne kritériá na texty, ktoré publikujú.“


Psychologička: Dieťa treba vychovávať aj s prísnosťou, nie všetko je dovolené

Dávať deťom vreckové? Povoliť im sociálne siete? Čo im povedať o vojne? O tom, ako správne odpovedať aj ako neodpovedať deťom, sme hovorili s psychologičkou Evou Poliakovou.


Ako som sa v Japonsku prestal báť a začal sa tešiť na starobu

V roku 2060 bude Slovensko priemerným vekom jedným z najstarších štátov na svete. Ako sa zmení spoločnosť? Dokážu prežiť slovenské regióny? Tomáš Bella sa pozrel do Japonska, ktoré zostarlo o dekády pred nami, a pokúsil sa ukázať, ako vyzerá slovenská budúcnosť.


V nohách má 180-tisíc kilometrov a žasne, aké chyby robia amatérski bežci

Karol Petöcz je legendárny vytrvalec a tréner. Má 77 rokov a vo svojej kategórii patrí k svetovej špičke. Hovorili sme s ním o chybách, ktoré robia amatérski bežci, a o tom, ako sa vyhnúť zraneniam.


Jasenovac. Miesto, kde omdlievali aj fašisti. Danteho peklo existovalo

Ak existuje najhlbšie Danteho peklo, tak bolo práve tam. Z metód popráv v koncentračnom tábore Jasenovac v Chorvátsku omdlievali aj oveľa „skúsenejší“ fašisti. Dnes o tomto mieste u nás takmer nikto nevie. Desivý text Karola Sudora.


Lekár: Detox či prekyslenie organizmu sú bludy, ktoré vyčistia len peňaženku

„Žiadne prekyslenie organizmu neexistuje. Tvrdia to len podvodníci a šarlatáni, ktorí chcú zarobiť na tom, že si kúpite ich nezmyselné produkty. Normálny človek predsa nebude piť priemyselné bielidlá a sódu bikarbónu,“ vraví v rozhovore lekár Jozef Klucho.


Psychiater Hunčík: Doma hovoríme len sedem minút denne. Je hanbou, že človek sa lepšie cíti u psychiatra ako pri vlastnom partnerovi

„Mlčíme o svojich pocitoch a myšlienkach, a sme mimoriadne frustrovaní, že nik na ne ani nie je zvedavý,“ vraví psychiater Péter Hunčík. „Najmä od žien počúvam sťažnosti, že hoci sú vydaté, manželia nie sú schopní sadnúť si k nim ani jeden večer v týždni tak, aby sa mu mohli vyrozprávať.“


Mladý Slovák zachránil lotyšské aerolinky a radí, ako zastaviť kradnutie v štátnej firme

Keď sme s ním robili rozhovor, mal len 33 rokov a riadil aerolinky, ktoré lietajú 130-krát denne, ročne prepravia viac ako tri milióny ľudí a majú 1200 zamestnancov. Keď Martin Sedlacký do lotyšských Air Baltic prišiel, vyrábali ročnú stratu 120 miliónov eur. Doviedol ich do zisku.


Športový lekár Pavel Malovič: Naše telo môže byť úplne fit aj v sedemdesiatke

Ak si nešportovec nechce ublížiť, nemá nadváhu a srdce má v poriadku, tak polmaratón by mohol natrénovať za tri-štyri mesiace, hovorí špecialista na športovú medicínu, ktorý bol lekárom futbalovej reprezentácie i Dominika Hrbatého.


Amerika ma naučila dôležitú vec: milovať Európu

„Na cestách po Amerike som pochopil, že na tejto planéte neexistujú lepšie vzory v umení spravovať štát, ako sú naši kolegovia a kamaráti z Bruselu, z Amsterdamu, z Kodane, zo Štokholmu alebo z Berlína. Slovensku sa nikdy nemohlo stať nič lepšie, ako byť s nimi v jednom klube,“ napísal vo svojej veľkej reportáži Jakub Goda.


Psychiatrička: Vyhoretí sú dnes už aj 35-roční, antidepresíva užívajú aj tí, čo by nemuseli

Keď človek pracuje desať rokov tempom dvanásť hodín denne, nechodí na dovolenky a neoddychuje, jeho organizmus jedného dňa vypne, varuje v rozhovore psychiatrička Janka Vránová.


Bol som za Karolom Mellom v Belize. Ako dnes žije muž, po ktorom pátra Interpol?

Karol Mello: čierne svedomie slovenskej justície, policajtov i bulváru, ktorý ho zmenil na celebritu. Reportér Tomáš Forró sa stretol s mužom vineným z niekoľkých vrážd a napísal o tom v roku 2015 veľkú reportáž.


Ako nás vidia cudzinci? Pusinková spoločnosť, kde bez kamoša nič nevybavíte

Etnologičky sa rozprávali s viac ako päťdesiatimi cudzincami z celého sveta, ktorí prišli žiť na Slovensko. Vybrali sme šesť vecí, ktoré si na Slovákoch všimli.

Podporte kvalitnú a nezávislú žurnalistiku a majte prístup k ďalším tisíckam dôležitých článkov. Predplaťte si Denník N ešte dnes. Ďakujeme. 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Hospodárenie Denníka N

Médiá

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie