Denník N

Pozrite sa, ktoré krajiny majú v súčasnosti prezidentku

Dalia Grybauskaitėová, Kersti Kaljulaidová a Kolinda Grabarová-Kitarovićová. Foto - TASR/AP
Dalia Grybauskaitėová, Kersti Kaljulaidová a Kolinda Grabarová-Kitarovićová. Foto – TASR/AP

Momentálne na svete úraduje 11 prezidentiek.

Ani jedna z úradujúcich jedenástich prezidentiek sa neobjavila v prvej desiatke najmocnejších žien sveta časopisu Forbes, čo vyplýva z toho, že reprezentujú krajiny, ktoré buď nie sú veľkými hráčmi na svetovej scéne, alebo majú formu vlády, kde je prezidentská funkcia skôr reprezentatívna.

Rebríček vedie nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Z prezidentiek sa najlepšie, na 40. mieste, umiestnila líderka Taiwanu Cchaj Jing-wen. Medzi mocnými ženami na zozname Forbesu nie sú len političky, ale aj podnikateľky, mediálne celebrity či filantropky.

Mnohé prezidentky sú, rovnako ako Zuzana Čaputová, vôbec prvými ženami a často aj najmladšími osobami v tejto funkcii v histórii svojich krajín. V zozname sú zaradené podľa toho, ako dlho sú v úrade.

Oceľová magnólia z Litvy

Dalia Grybauskaitėová je prezidentkou Litvy od roku 2009, momentálne ide o jej druhé funkčné obdobie. Prezývajú ju Oceľová magnólia alebo litovská Železná lady. Bývalá členka komunistickej strany vyštudovala politickú ekonómiu, po rozpade Sovietskeho zväzu a osamostatnení Litvy študovala v Spojených štátoch.

Bola námestníčkou ministra zahraničia aj ministerkou financií. Stala sa prvou eurokomisárkou za Litvu a jej portfóliom bolo vzdelávanie, kultúra, viacjazyčnosť a mládež, neskôr zodpovedala za rozpočet.

Litovská prezidentka Dalia Grybauskaitėová s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Foto – TASR/AP

V roku 2009 sa stala prezidentkou hneď v prvom kole, keď získala vyše 67 percent hlasov. V roku 2014 si víťazstvo zopakovala, ale už nevyhrala tak výrazne. Má čierny opasok v karate, vyjadruje sa jasne a kriticky, napríklad na adresu putinovského Ruska. Je slobodná a bezdetná. V dejinách Litvy je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Zuzana Čaputová

Svet

Teraz najčítanejšie