Denník N

Podľa Platiniho už FIFA na čele s Blatterom nikdy nebude dôveryhodná

Učiteľ a žiak, ktorý prerástol učiteľa. Foto - AP
Učiteľ a žiak, ktorý prerástol učiteľa. Foto – AP

Francúzsky šéf UEFA sa od staršieho kolegu dlhé roky učil. Teraz považuje jeho vedúce postavenie vo svetovom futbale za príťaž.

Kým bude Sepp Blatter prezidentom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), bude svetovému futbalovému hnutiu vždy chýbať dôveryhodnosť. Tvrdí to šéf Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini, podľa ktorého sa jeho bývalý mentor nechce vzdať čelnej pozície.

Podľa Platiniho si bude chcieť Blatter udržať prezidentskú stoličku za každú cenu. Francúzsky funkcionár vyhlásil, že súčasný šéf FIFA nemá žiadnu koncepciu a žiadne veľké plány, ktorými by chcel posunúť svetový futbal ďalej. Preto jeho tvrdenie, že potrebuje zostať na čele FIFA aj v piatom volebnom období, aby dokončil začatú misiu, nie je vieryhodné.

„Myslím si, že je jednoducho vystrašený z budúcnosti. Celý život venoval tejto inštitúcii a dostal sa do bodu, keď sa plne identifikuje s FIFA,“ uviedol Platini v rozhovore pre pondelňajšie vydanie denníka L’Equipe. „Rozumiem, aký musí mať strach z prázdnoty života. Je to prirodzené. No ak skutočne miluje FIFA, mal byť jej záujmy povýšiť nad svoje vlastné.“

FIFA po Blatterovi nezmizne, len potrebuje nový život

Platini podľa vlastných slov proti Blatterovi osobne nič nemá, no stupňujúca sa vzájomná kritika prehĺbila priepasť medzi dvoma futbalovými lídrami. Švajčiar sa usiluje predĺžiť svoju 17-ročnú vládu a zostať na čele FIFA aj po nadchádzajúcich voľbách. Platini sa vlani v auguste rozhodol nevyzvať Blattera, v boji o prezidentské kreslo však podporuje jeho jediného protikandidáta, jordánskeho princa Aliho bin Al-Husseina, ktorý aktuálne zastáva pozíciu viceprezidenta FIFA.

„Som pevne presvedčený, že Ali, ktorého osobne poznám niekoľko rokov, by bol skvelým prezidentom. Má všetky vlastnosti a schopnosti, ktoré si tento post vyžaduje,“ uviedol na adresu Blatterovho oponenta a vyzdvihol jeho nezávislosť.

Podľa Platiniho má FIFA pod vedením Blattera za sebou škandály, ktoré sa nedajú nechať nepovšimnuté. Svetové futbalové hnutie potrebuje podľa Francúza nový svieži vietor. „Či sa to niekomu páči alebo nie, či je to fér alebo nie, FIFA bude vždy chýbať dôveryhodnosť a jej imidž bude poškvrnený, pokiaľ bude na čele Blatter. A takisto jej bude chýbať autorita. V konečnom zúčtovaní bude trpieť futbal,“ vyslovil sa Platini.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie