Denník N

Brusel sa pozrie, ako sa u nás predčasne berú dotácie

Fotovoltická elektráreň. Ilustračné foto - TASR
Fotovoltická elektráreň. Ilustračné foto – TASR

Európska komisia skontroluje, ako je možné, že 1200 podnikateľov naraz nesprávne pochopilo zákony. Vďaka tomu prídu o peniaze, s ktorými počítali. Môže ísť o prípravu pôdy na predvolebné zlacňovanie elektriny.

Keď štát v roku 2009 lákal podnikateľov, aby zainvestovali do elektrární šetrných k prírode, použil veľké lákadlá. Do zákonov sa napísalo, že ten, kto sa na takúto investíciu odhodlá, bude mať 15 rokov poistené nadštandardné príjmy  z predaja elektriny, ktorú vyrobí. Ročne sa na ne bežná paneláková domácnosť vyzbiera asi 60 eurami.

Teraz to však vyzerá tak, že si to štát uprostred hry rozmysel. Takmer polovica výrobcov zelenej elektriny prišla v posledných mesiacoch o špeciálne príplatky na elektrinu.

Oficiálny dôvod:  Zákony sa zmenili a dokopy asi 1200 výrobcov nebolo schopných dôsledne ich naplniť, napríklad informovať o tom, koľko zelenej elektriny hodlajú v tom – ktorom roku vyrobiť.

Výrobcovia elektriny to ale vidia inak. S dotáciami počítali, a to, že na ne strácajú nárok v čase, kedy 15-ročná garancia zďaleka nevypršala, sa im nepozdáva. Vybrali sa sťažovať preto do Bruselu a ten im dal slovo, že sa pozrie na tunajšie praktiky. Bol to práve Brusel, ktorému sme sľúbili, že sa budeme snažiť vyrábať čo najviac zelenej elektriny.

„Nezákonné odobratie zákonom zaručenej podpory ohrozuje 1200 firiem a až 3600 zamestnancov. Vážnejšia je však obava, že ak sa takýto krok ‚prepečie‘ v roku 2015, môže sa zopakovať v ďalších rokoch. Znamenalo by to, že výrobcovia, ktorým zákon garantuje podporu na celých 15 rokov, z nej už viac neuvidia ani cent,“ upozornil riaditeľ Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu (SAPI) Pavel Šimon po návšteve Bruselu.

Výrobcovia zelenej elektriny dávno upozorňujú, že nebyť prísľubu 15-ročných  výnosov, do investícií by sa len tak nepustili.

Náhle odnímanie dotácií pritom prichádza v čase, keď premiér Robert Fico sľubuje lacnejšie energie. Menej doplatkov na dotované elektrárne, ktoré sú zahrnuté vo faktúrach za elektrinu ju môže napokon zlacniť. O koľko, to záleží od  toho, koľko a aké dotácie sa vyškrtajú.

Platí, že tí, ktorí sa o špeciálne príplatky uchádzali medzi prvými, mali aj možnosť získať najlepšie ceny. Pre ilustráciu, jedna megawatthodina elektriny dnes stojí na burze niečo cez 30 eur. Tí, čo sa pred pár rokmi rozhodli postaviť si elektrárne na solár, získali garanciu, že ďalších 15 rokov zinkasujú za každú jednu megawatthodinu elektriny okolo 400 eur.

Zatiaľ to vyzerá tak, že tie elektrárne, ktoré poberajú veľké dotácie, o ne neprichádzajú.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie