Denník N

Zala o Šefčovičovi: Nespoznávam ho, desať rokov ho vnímam ako liberálneho technokrata

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak sa Smer drží na percentuálnej úrovni, na ktorej sa drží, tak je to vďaka premiérovi Petrovi Pellegrinimu. Fico ho ťahá dole, vraví zakladateľ strany a už bývalý člen Boris Zala.

Boris Zala (64) pôsobil posledných desať rokov v Európskom parlamente, kam ho zvolili za Smer. Po májových eurovoľbách ako europoslanec skončí.

V roku 2000 spolu s Robertom Ficom stranu Smer zakladal, v roku 2016 z nej vystúpil. V rozhovore hovorí, prečo nebude voliť Maroša Šefčoviča, či by Peter Pellegrini mohol viesť Smer, aj čo mu bude chýbať na európskej politike.

Šestnásť rokov ste boli členom Smeru, post europoslanca ste získali na kandidátke, ktorú viedol Maroš Šefčovič. V komentári pre Denník N ste však napísali, že v druhom kole budete voliť Zuzanu Čaputovú. To je trochu paradox, nie?

Nie je to paradox. Vždy volím ľudí podľa svojho politického profilu. Pokladám sa za sociálneho demokrata a snažím sa presadzovať sociálno-demokratickú politiku na Slovensku od roku 1989. Témy, s ktorými vstúpil do volieb Maroš Šefčovič, sú z môjho pohľadu od sociálnej demokracie veľmi ďaleko. Názory Zuzany Čaputovej sú bližšie k sociálno-liberálnym a humanistickým postojom, ktoré vnímam ako súčasť sociálno-demokratickej vízie.

V čom je Čaputová bližšia sociálno-demokratickej vízii, ako ju vy vnímate?

Napríklad v otvorenosti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Šefčovič

Prezidentské voľby 2019

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie