Denník N

Podporil som iného Šefčoviča, z tohto sa stal hovorca Smeru, hovorí sklamaný Kukan

Maroš Šefčovič a Eduard Kukan. foto N a tasr
Maroš Šefčovič a Eduard Kukan. foto N a tasr

Bývalý šéf slovenskej diplomacie Eduard Kukan podporil pred voľbami Maroša Šefčoviča. Počas kampane ho však nedokázal presvedčiť, že bude nezávislým prezidentom.

Slovenská prezidentská kampaň nie je v sídle Európskej únie v Bruseli veľkou témou.

„Tí, čo robia veľkú politiku v EÚ, sú teraz zavalení najmä brexitom,“ hovorí Ryan Heath, politický editor prestížneho bruselského portálu Politico. Kandidatúra podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča preto nielen podľa neho nie je témou.

Podobne to vidí aj bývalý slovenský minister zahraničia a europoslanec Eduard Kukan. „Téma dňa to nie je, máme tu brexit a autorské práva,“ vraví Kukan. Avšak tí, čo podpredsedu komisie Maroša Šefčoviča poznajú, sú podľa Kukana slovenskými voľbami pomerne zaskočení.

„Boli veľmi prekvapení už aj tým, ako výrazne prehral v prvom kole.“ Predvčerom sa napríklad Kukan rozprával s Christianom Danielssonom, ktorý je generálnym šéfom sekcie pre rozširovanie EÚ. „Pýtal sa ma, ako sa darí Marošovi a divil sa, ako je možné, že prehral v prvom kole, pretože ho považoval za brilantného profesionála.“

Kukan: Vyhýbal sa odpovediam, bola to kampaň Smeru

Kukan pred voľbami povedal, že sa chystá voliť Šefčoviča. Po jeho kampani je však z najvyššie postaveného Slováka v Európskej komisii rozčarovaný.

„Podporil som úplne iného Šefčoviča,“ povedal Kukan.

„Už keď som mu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Šefčovič

Prezidentské voľby 2019

Slovensko

Teraz najčítanejšie