Denník N

Šefčovič pred druhým kolom: Viac nervozity, emócií, aj peniaze od Smeru na záver

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Maroš Šefčovič si deň pred moratóriom vypýtal od Smeru takmer štvrť milióna eur, aby ochránil svojich darcov.

Keď kandidát Smeru Maroš Šefčovič predminulú sobotu v noci hovoril o výsledku prvého kola prezidentských volieb, bolo vidieť, že je nervóznejší než býval. Rozdiel medzi ním a Zuzanou Čaputovou bol obrovský – zaostal za ňou o 470-tisíc hlasov a bol si vedomý, že pred ním stojí zrejme nesplniteľná úloha.

Na víťazstvo v druhom kole by musel získať pol milióna nových voličov, ak by Čaputová nedostala ešte viac hlasov.

Pred druhým kolom neprišlo výraznejšie upokojenie, skôr vybičovanie emócií.

Zvrat na záver: Požiadal som Smer o peniaze

V kampani Šefčovič zdôrazňoval, že je nezávislým kandidátom – napriek tomu, že dostal podpisy od poslancov Smeru, že mu strana prispela na kampaň a na Smer je registrovaná napríklad aj jeho webstránka sefcovic2019.sk.

V stredu – deň pred začiatkom moratória – Šefčovič požiadal Smer o viac peňazí na kampaň.

Smer Šefčovičovi poslal na jeho účet v stredu 27. marca 230-tisíc. Ďalších 100-tisíc mu dal na kampaň ako takzvaná tretia strana.

„Aby som aj ja mohol dostatočne informovať o svojom programe, potreboval som rozšíriť svoju kampaň,“ odôvodnil to Šefčovič na Facebooku. „Pôvodne som plánoval požiadať o ďalšie zdroje svojich priateľov a podporovateľov. Avšak po tom, ako začali médiá – napríklad Denník N, ale aj Transparency International Slovensko (TIS) – agresívne kontaktovať jednotlivých mojich darcov, rozhodol som sa ich chrániť. Preto som požiadal stranu Smer-SD, aby mi na kampaň prispela. Za podporu jej ďakujem,“ napísal Šefčovič.

Až večer sa však ukázalo, že príspevok od Smeru vo výške 230-tisíc eur Šefčovič nepoužije na ďalšiu kampaň, ale na zaplatenie faktúr za služby, ktoré už v kampani vykonané boli, potvrdila .týždňu jeho hovorkyňa. Jeho vysvetlenie, že oslovil Ficovu stranu v reakcii na šikanovanie darcov, tak neobstojí. „Peniaze, na ktoré sa pýtate, budú použité na zaplatenie faktúr za našu kampaň. Všetky transakcie budú zverejnené na našom transparentnom účte tak ako doteraz. Určite nebudeme využívať žiadne peniaze počas moratória a náš transparentný účet bude od dnešnej polnoci zablokovaný až do vyhlásenia výsledkov volieb,“ odpísala Renáta Goldírová.

Kandidát Smeru pritom tvrdil, že pôvodne plánoval požiadať o ďalšie zdroje svojich priateľov a podporovateľov. Denník N poslal emailom otázky jedinému Šefčovičovmu sponzorovi: jeho asistentke Beate Podhornej, ktorej manžel poslal na jeho účet 20-tisíc – až v stredu o 11:19. TIS prvýkrát upozornila na zvláštnych darcov jeho kampane v stredu.

Kde všade sa v kampani Šefčovič prepojil so Smerom: vystupoval na straníckych oslavách MDŽ, ktoré moderoval Robert Fico. Ešte pred prvým kolom napríklad odišlo zo Šefčovičovho transparentného účtu 65-tisíc na kampaň firme JM Productions hovorcu Smeru Jána Mažgúta, tejto firme platil aj Smer. Na volebnej noci Maroša Šefčoviča bol bývalý Ficov mediálny poradca Michal Hlaváč, na diskusii Denníka N bol v jeho fanklube Marián Bednár, ktorý za Fica až do jeho demisie zastával rovnakú funkciu. Potom obaja pracovali pre Petra Pellegriniho.

Peniaze na kampaň od politickej strany dostala aj Zuzana Čaputová – od Progresívneho Slovenska, kde bola ešte do minulého týždňa podpredsedníčkou. Strana vynaložila na jej kampaň spolu zhruba 230-tisíc priebežne od leta minulého roka.

Dary z ministerstva aj od spolupracovníkov

Krátko pred druhým kolom dostal Šefčovič aj niekoľko zvláštnych darov v celkovej hodnote 22-tisíc. Podľa Transparency International išlo o dovtedy najsilnejšiu darcovskú aktivitu na Šefčovičovom účte za celú kampaň.

„Zaujímavé je, že tri dary prišli od ľudí z rezortu práce vedenom bývalým pokladníkom Smeru Jánom Richterom: 3000 eur poslala riaditeľka sekcie práce na ministerstve Danica Lehocká, 5000 riaditeľka odboru politiky trhu práce Katarína Lanáková a 1000 eur riaditeľ úradu práce v Trenčíne Ján Gramata,“ zistila organizácia. Lehocká je aj lokálnou političkou Smeru, nedávno sa stala viceprimátorkou Šale, zo Šale mu prišli aj ďalšie dary.

Tesne pred druhým kolom Šefčovičovi daroval 10-tisíc štátny tajomník ministerstva práce za Smer Branislav Ondruš, ktorý má veľmi dobré vzťahy s Lehockou.

Výrazne Šefčovičovi prispeli aj jeho súčasní či bývalí podriadení. Sumou 30-tisíc prispel šéf jeho kancelárie Juraj Nociar, 20-tisíc dostal od svojho bývalého šoféra a človeka, ktorý má podľa interného telefónneho zoznamu ministerstva funkciu „správca rezidencie, domovník, vodič“ Roman Podhorný.

O dar sa okrem Denníka N zaujímala aj TV Markíza. Keď sme sa pýtali na dar Podhorného manželky Beáty, ktorá je Šefčovičovou asistentkou, odpísala: „Pri rozhodovaní, či by som podporila môjho dlhoročného šéfa na pozíciu prezidenta SR, som neváhala ani na sekundu spolu s mojím manželom, a mrzí ma, že keby som mohla prispieť väčšou sumou, ako som si mohla dovoliť, tak by som tak urobila.“

Denník N poslal Podhornej jeden email, u ďalších darcov detaily nezisťoval.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Šefčovič

Prezidentské voľby 2019

Slovensko

Teraz najčítanejšie