Denník N

Kuzminová: Ako mladá mamička, ktorej do hlavy bili hormóny, som bola rozhodnutá, že končím

Kuzminová s malým glóbusom za celkové víťazstvo v šprinte SP. Foto - TASR
Kuzminová s malým glóbusom za celkové víťazstvo v šprinte SP. Foto – TASR

Anastasia Kuzminová potvrdila, že má za sebou poslednú individuálnu sezónu v kariére. Naďalej sa však bude udržiavať v kondícii, aby telu nespôsobila priveľký šok. V auguste absolvuje dvoje exhibičných pretekov v letnom biatlone.

„Potom uvidíme, či som vôbec schopná pretekať na úrovni,“ povedala na stredajšej tlačovej konferencii.

Počíta s tým, že na budúci rok pomôže slovenskej ženskej štafete v pretekoch Svetového pohára. Štafeta sa na nich zrejme objaví päťkrát.

„Teraz je však veľmi skoro hodnotiť, či sa to stane,“ uviedla a odkázala na Ivonu Fialkovú, jednu z členiek štafety. Tá má za sebou sezónu, ktorá jej nevyšla podľa predstáv, a zvažuje, či bude pokračovať v športovej kariére.

Vyjadrenie Ivony Fialkovej:

„Teraz je veľmi ťažké povedať, čo bude ďalej. Je krátko po mojom návrate domov, potrebujem čas, aby som prehodnotila priority. Chcem sa poďakovať tímu, ktorý za nami stál, nebola to jednoduchá sezóna, a to z mnohých hľadísk. Umiestnenia okolo 30. priečky nie sú tie, po ktorých by som sa usmievala, mám vyššie ambície. Je to individuálny šport a potrebujem trochu viac času, aby som sa rozhodla, čo ďalej.“

„Ak sa rozhodne, že nejde, načo tam budem ja?“ povedala Kuzminová.

Individuálnu kariéru ukončila ako 34-ročná sezónou, v ktorej sa stala majsterkou sveta, vyhrala malý glóbus za celkové víťazstvo v šprinte Svetového pohára. Navyše, splnila si jeden z kariérnych cieľov: absolvovať strelecky čisté preteky so štyrmi položkami.

Podarilo sa jej to v sobotňajšej stíhačke SP v nórskom Holmenkollene, preteky aj vďaka čistej streľbe suverénne vyhrala.

Jediným nenaplneným cieľom tak zostal veľký glóbus. V jeho hodnotení obsadila tento rok tretie miesto, vlani bola druhá.

„Sny sú sny. Niekedy je pekné, keď niečo zostane ako sen.“

Fanúšikovia, prepáčte, že nepokračujem

Kuzminová sa teší, že sa konečne bude môcť venovať svojim deťom: synovi Jelisejovi a dcére Olívii.

„Ospravedlňujem sa fanúšikom, ktorí dúfali, že to ešte potiahnem. Funkčne tam potenciál ešte je, ale v hlave už nie je. A práve hlava a ešte viac šťastie v biatlone rozhodujú. Spoľahnúť sa na šťastie, alebo že moja hlava bude zrazu iná vo veku 35 rokov, tomu veľmi neverím.“

Tvrdí, že je nielen športovkyňa, ale aj matka. Keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Anastasia Kuzminová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie