Denník N

Svoju zmenšenú verziu mafiánskeho štátu si vytvorili aj Most a SMK

Béla Bugár. Foto - TASR
Béla Bugár. Foto – TASR

Bugára nebude až taká škoda, ale maďarských voličov slovenskí demokrati potrebujú a musia sa naučiť, ako ich osloviť.

Mafiánsky štát nie je len etnicky slovenská špecialita, na juhu má svoju menšinovú verziu. Stačí si uvedomiť, že tam dlho vládol systém jednej strany, ktorá kontrolovala celý život maďarskej komunity. Nemožno si predstaviť lepšie prostredie pre korupciu, klientelizmus a zneužívanie moci, ako keď máte aspoň vo svojom privátnom akváriu skoro neobmedzenú moc.

Tento systém sa v podstate nezmenil, ani keď sú významnejšie maďarské strany dve. Médiá a „občianska sféra“ sa síce rozdelili medzi dve strany, zostali však stranícke a od strán závislé. Aj keď si obe strany rétoricky idú tvrdo po krku, dávajú si zároveň pozor na to, aby neohrozili základy systému, ktorý im obom vyhovuje a dobre slúži.

Je typické, že aj keď politici a médiá SMK neustále nadávajú Bélovi Bugárovi okrem zradcu aj do korupčníkov a zapredancov, sú ich výhrady veľmi hmlisté. Málokedy sa dozviete niečo konkrétnejšie povedzme o príbehu Bugárovho zbohatnutia. Politici oboch strán vedia, že majú sami dosť masla na hlave a ak by takéto veci jeden na druhého začali oni alebo ich médiá vyťahovať, ohrozilo by to celý systém. Doplatili by na to všetci.

Investigatívna žurnalistika v maďarských médiách nechýba iba preto, lebo pracujú v ešte horších materiálnych a personálnych podmienkach ako tie slovenské – ak teda práve nepatríte k novým médiám SMK štedro sponzorovaným Viktorom Orbánom. V rámci maďarskej komunity nefungovali a v podstate dodnes nefungujú základné mechanizmy slúžiace na kontrolu moci.

Neexistovali a dodnes neexistujú od strán nezávislé politické médiá, nezávislé podľa štandardov slušných slovenských médií. Je tu stále bežné, aby diskusiu o vnútropolitickej situácii moderoval novinár, ktorý je manželom/manželkou politika/političky jednej z maďarských strán – a to ešte sú tie drobnejšie prešľapy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Béla Bugár

Maďarská aliancia

Modrí, Most-Híd

Prezidentské voľby 2019

Komentáre

Teraz najčítanejšie