Denník N

Posledné prezidentské duely: Šefčovič to ešte na záver skúsil cez rozprávku

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Maroš Šefčovič sa v posledných debatách sústredil na to, aby svojim voličom zopakoval svoje tézy, občas aj napriek faktom. Čaputová presviedčala, že nemá vyhrané.

Prezidentská kampaň sa skončila. Pred moratóriom, ktoré začína platiť vo štvrtok, sa finalisti prezidentského súboja stretli v dvoch posledných televíznych debatách, na televízii TA3 a v RTVS.

Finálnym duelom Zuzany Čaputovej a Maroša Šefčoviča predchádzali televízne príhovory prezidenta Andreja Kisku a premiéra Petra Pellegriniho. Obaja vyzvali Slovákov, aby v sobotu išli voliť; premiér k tomu pridal aj pár náznakov, koho by chcel vidieť v paláci.

Posledné televízne debaty boli do veľkej miery rekapituláciou toho, čo sme od kandidátov v kampani už počuli. Pozrime sa teda na obsah posledných debát cez výkony uchádzačov o post hlavy štátu.

Šefčovič zopakoval zopakované

Začnime kandidátom, ktorý v prvom kole skončil na druhom mieste. Maroš Šefčovič sa koncentroval na to, aby voličom odovzdal svoje odkazy, ktoré spomínal už niekoľkokrát: že mu ide o celospoločenský zmier, že je skúseným kandidátom so silným sociálnym programom. Tak ako pri minulých debatách opäť zaznel termín Strieborný dlh, teda názov jeho programu pre seniorov. Opäť sa zastal vlakov zadarmo.

Šefčovič najmä rekapituloval a pri opakovaní svojich téz často opomenul, že už keď ich spomínal v predchádzajúcich debatách, sem-tam mu ušli nejaké fakty. Moderátori mu ich ani tentoraz nepripomenuli. A tak kandidát Smeru znovu povedal, že by „nepodpísal zákon, ktorý by rušil vlaky zadarmo“, aj keď vlaky zadarmo neupravuje žiadny zákon, ale uznesenie vlády a dohoda so železničnou spoločnosťou.

S narážkou na súčasného prezidenta opäť spomenul, že by pri voľbe ústavných sudcov konal skôr a „nie na poslednú chvíľu“, aj keď mu prezidentská kancelária už dávnejšie pripomenula, že prezident Kiska sa ešte vlani v septembri, teda niekoľko mesiacov pred voľbou, stretol s lídrami koaličných aj opozičných strán a o voľbe s nimi rokoval.

Nehovoriac, že aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Šefčovič

Prezidentské voľby 2019

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie