Denník N

Informácie z Gorily sa potvrdzujú, odkazujú policajti po troch rokoch

Šéf Penty Jaroslav Haščák. Foto – TASR
Šéf Penty Jaroslav Haščák. Foto – TASR

Policajti sľubujú, že zverejnia všetko, čo zistili. Pente sa výsledok páčiť nebude, no väzenie nikomu nehrozí.

Prešli už viac než tri roky odvtedy, čo policajti z Úradu boja proti organizovanej kriminalite dostali krátko pred Vianocami za úlohu prečítať spis Gorila, ktorý sa práve objavil na internete. Vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic (vtedy KDH, dnes Nova) od nich po sviatkoch očakával stanovisko, či je možné kauzu znovu začať vyšetrovať.

Špecializovaný tím zriadil 9. januára 2012. Šéfuje mu Marek Gajdoš. Ten po troch rokoch vyšetrovania pripúšťa, že šanca niekoho ešte obviniť je malá. Dodáva však, že nie až taká malá, ako by sa mohlo zdať.

Penta pre N odpovedala, že “pravdivosť takzvaných spisov Gorila zásadne popiera”, a k vyšetrovaniu sa nemajú prečo vyjadrovať.

Gajdoš má iný názor: “Ústavný súd už rozhodoval o jednom podaní týkajúcom sa práve odpočúvania jedného bytu na Vazovovej ulici a z tohto rozhodnutia vyplýva, že sa uskutočnilo.”

Na porušenie svojich práv odpočúvaním sa sťažuje Zoltán Varga, podľa ktorého prezývky “Gorila” sa akcia Slovenskej informačnej služby v roku 2006 volala.

Tajná služba podľa spisu cez susedný byt jej príslušníka Petra Holúbeka odpočúvala Vargov byt, v ktorom sa šéf Penty Jaroslav Haščák dohadoval s politikmi (vtedajší minister hospodárstva Jirko Malchárek) alebo štátnymi úradníkmi (vtedajšia šéfka FNM Anna Bubeníková) o úplatkoch pri privatizácii štátnych podnikov – letiska, elektrární alebo vodárenských spoločností.

Jirko Malchárek ešte ako minister hospodárstva. Foto - archív TASR
Jirko Malchárek ešte ako minister hospodárstva. Foto – archív TASR
Anna Bubeníková. Foto - archív TASR
Anna Bubeníková. Foto – archív TASR

Šéf vyšetrovacieho tímu hovorí, že nemôže ísť do podrobností, no “môže skonštatovať, že informácie obsiahnuté v materiáli Gorila, ktorý bol zverejnený na internete, sa do vysokej miery s vyšetrovaním potvrdzujú”.

Zverejnia, čo vyšetria

Hoci to vyzerá tak, že šanca na to, že špeciálny súd pošle niekoho do väzenia za korumpovanie štátnych úradníkov pri privatizácii, je naozaj malá, jeden výsledok z Gorily polícia sľubuje: podrobné informácie o tom, čo zistili.

Podozrivých finančných tokov, čudných vzťahov medzi jednotlivými aktérmi alebo „pikošiek“ o tom, čo si za aké ceny predávali, má polícia viac. Nevie síce spojiť jednotlivé transakcie s konkrétnym úplatkom (teda dokázať, že napríklad hala v Považskej Bystrici sa kupovala výrazne pod cenu a neskôr predala za trhovú cenu preto, lebo išlo v skutočnosti o úplatok za podozrivú klauzulu do konkrétnej zmluvy so štátom), vie však informovať. A to sa Pente nemusí páčiť.

“Pokiaľ pôjde o veci nepodliehajúce utajeniu, nevidím v tom problém. Dokonca si myslím, že by sa to malo urobiť, lebo v tomto prípade ľudia majú právo byť s vecou oboznámení v čo najširšej miere,” hovorí Gajdoš a dodáva, že by preto mala byť prehodnotená aj “potreba ďalšieho utajovania určitých skutočností”.

Informovanie o výsledku sľubuje aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer), ak bude v čase skončenia vyšetrovania ešte ministrom: “Obraz o tom, ako to približne prebehlo, ktorí ľudia sú podozriví z akých konaní, taký obrázok šéf tímu predstaví. Nemalo by zmysel to nezverejňovať. Preto sa to robí.”

A keďže František Határ zo Smeru, ktorý podľa spisu chodil do konšpiračného bytu, už nežije a väčšina skutkov sa týka hlavne Dzurindovej vlády, jeho ministrov a ich nominantov, nie je dôvod Kaliňákovi neveriť. Parlamentné voľby budú v marci 2016.

Zverejnenie spisu Gorila na internete vytiahlo do ulíc tisícky demonštrantov. Foto - TASR
Zverejnenie spisu Gorila na internete vytiahlo do ulíc tisícky demonštrantov. Foto – TASR

Prečo nie je nikto obvinený

Prečo nie je nikto obvinený? Pre nedostatok dôkazov alebo premlčanie trestného stíhania, odpovedá šéf tímu.

“Nedostatok dôkazov je mnohokrát spôsobený aj tým, že viaceré štátne inštitúcie nepostupovali správne podľa zákona o archívoch a registratúrach a jednoducho nedisponujú dôležitými písomnými dokumentmi,” napísal Gajdoš.

Policajti sa bežne stretli s tým, že na nejakom ministerstve nevedeli dohľadať korešpondenciu k tendrom. Obrátili sa s podnetmi aj na ministerský odbor, ktorý má na starosti kontrolu dodržiavania zákona, no pokuty za jeho porušenie sú smiešne.

“Nikto z toho nemôže robiť preteky. Asi to vyžaduje zhromaždiť veľa dokumentov, zahraničnej pomoci, pohyby na účte. Patrí to k najsofistikovanejším vyšetrovaniam, aké sa kedy na Slovensku viedli,” komentuje dĺžku vyšetrovania Kaliňák. “Mohlo by to byť meradlom vtedy, ak bol niekto pristihnutý pri trestnom čine a po troch rokoch sa to neuzavrelo. Vieme vyšetriť aj vraždy spáchané pred pätnástimi rokmi,” dodáva.

Opačný názor má Lipšic. “Mne sa zdá, že dnes tím vykonáva len formálne úkony a nie je záujem, aby sa vznášali obvinenia,” hovorí a pripomína odstavenie garanta vyšetrovacieho tímu Rodolfa Cádru. Ten síce po zmene vlády mohol zostať v tíme, ale popritom ho ako odborníka na organizovaný zločin zaradili na sekciu diváckeho násilia na štadiónoch. Cádra preto z polície odišiel.

Gajdoša však za šéfa tímu kedysi navrhol práve Lipšic. “Neviem povedať, ako postupujú jednotlivci. Viem len zhodnotiť výsledky celého vyšetrovania pod dozorom špeciálneho prokurátora a tie sú tristné,” hovorí šéf Novy o špeciálnom prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi, ktorý dozoruje kauzu Gorila a zároveň aj inú kauzu, v ktorej sú za nákup odpočúvacieho systému obvinení spolupracovníci Lipšica.

Kľúčový svedok si výpoveď rozmyslel

V celom prípade bolo začatých a neskôr zastavených niekoľko trestných stíhaní vo veci. Ako to prebieha, ukazuje neúspešný prípad vydierania bývalého ministra dopravy Pavla Prokopoviča (SDKÚ).

„Haščák si ešte nie je istý, či Prokopovičovi vôbec niečo dá, pretože im Prokopovič robí problémy (nielen pri privatizácii letiska). Uvažuje o možnosti použiť na neho donucovacie prostriedky (kladivo) cez Dzurindu a Palacku,“ malo zachytiť odpočúvacie zariadenie v byte na Vazovovej ulici. Prepis týchto rozhovorov sa potom objavil v spise Gorila.

„Bol úplne zelený a roztrasený,“ vypovedal na polícii o stretnutí s Prokopovičom bývalý riaditeľ letiska Milan Kajan. Opisoval, ako sa pred rozhodnutím, či letisko sprivatizuje Penta, stretol v kaviarni pri Úrade vlády s Prokopovičom, ktorý prišiel zo stretnutia s vtedajším predsedom vlády Mikulášom Dzurindom (SDKÚ) a ministrom financií Ivanom Miklošom (SDKÚ).

„Obaja sa mu mali vyhrážať, že ak nezabezpečí, aby vyhralo konzorcium, za ktorým je Penta, to, že bude odvolaný, je najmenšie zlo, čo sa mu môže stať. Povedali mu, že už majú pripravené všetko potrebné na jeho politickú a spoločenskú diskreditáciu. Evidentne sa bál a veril im,“ svedčil Kajan. Výpoveď zopakoval ešte raz – vo februári 2013.

„Na otázku vyšetrovateľky, prečo Dzurinda s Miklošom chceli, aby vyhrala práve Penta, hovorí, že z obavy o svoj život nebude na túto otázku odpovedať.“ Podľa uznesenia o zastavení stíhania dodáva, že zástupcovia Penty „na ňom nielen uplatňovali, ale aj realizovali viaceré vyhrážky, a to aj po skončení privatizačného procesu, keď mu zasahovali do pracovného aj súkromného života“.

Vtedajší minister dopravy Pavol Prokopovič (vpravo) v roku 2006 s vtedajším manažérom letiska Milanom Kajanom. Foto - archív TASR
Vtedajší minister dopravy Pavol Prokopovič (vpravo) v roku 2006 s vtedajším manažérom letiska Milanom Kajanom. Foto – archív TASR

Nasledovali výsluchy Dzurindu, Mikloša a Prokopoviča, ktorí to popreli. Pri konfrontácii s Prokopovičom, ktorého Kajan stále oslovoval „pán minister“, svedok cukol a pripustil, že si to možno zle vysvetlil. Stíhanie bolo zastavené. Nielen kvôli Kajanovi, ale aj Prokopovičovi, keďže sa necítil ako poškodený.

„Prečo ho neobvinili z krivej výpovede?“ pýta sa Lipšic. Kajan medzitým kandidoval v komunálnych voľbách za Novu, ktorej Lipšic predsedá.

„Okamžite zastavujú obvinenia aj malých rýb, aby nezačali svedčiť a nehovorili o tých veľkých.“ Ako ďalší príklad spomína kauzu notárky Dalmy N., ktorá najprv bola a potom nebola obvinená pre podozrivé vydržanie pozemku, kde stojí vila, v ktorej žije Jirko Malchárek. Jej stíhanie zastavil mimoriadne až vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Policajti aj okresný prokurátor z Dunajskej Stredy si mysleli, že bolo oprávnené.

Späť ku Kajanovi – prečo ho neobvinili? Polícia sa k otvoreným prípadom nechce vyjadriť a Kaliňák hovorí, že detaily prípadu nepozná. „Možno nad tým vyšetrovateľ ešte uvažuje, neviem,“ hovorí minister.

Aj keby sa Kajan vrátil k pôvodným dvom výpovediam, prokurátorovi ani súdu by to na obvinenie Dzurindu alebo Mikloša z vydierania zrejme nestačilo.

Bubeníkovej tiket a Malchárkov úspech

Podobne je to aj s dokazovaním, ako sa prelievali finančné toky. Polícia vidí, že bývalá predsedníčka výkonného výboru Fondu národného majetku Anna Bubeníková, nominantka SDKÚ, zázračne vyhrala v lotérii pol milióna eur. Hoci ona tvrdí, že len vybrala tiket pre príbuzného, polícia, ktorá sa snažila odsledovať, čo sa s peniazmi ďalej dialo, o tom pochybuje. Ale to je tak všetko.

Alebo majetok vtedajšieho ministra hospodárstva Jirka Malchárka (exANO, strany Pavla Ruska). Polícia zadokumentovala, že Malchrákovi sa zázračne darilo, ale jednotlivé transakcie nevie spojiť s konkrétnym trestným činom tak, aby to obstálo ako korupcia – že peniaze k Malchárkovi prišli za niečo, čo vykonal pre Pentu.

Čo robia dnes
Prečítajte si tiež: Aktéri Gorily sa vytratili

Nie všetko je dovolené

Gajdoš na otázku, či sa pri vyšetrovaní stalo, že mu prokurátor neschválil úkon alebo súd nevydal príkaz, ktorý žiadal (napríklad na odpočúvanie), odpovedá áno. Koľkokrát sa to stalo, spresniť nechce. Špeciálnym prokurátorom, ktorý rozsiahlu kauzu dozoruje, je Dušan Kováčik.

“Už za svojho pôsobenia som mal priamo od tímu informácie, že niektoré kroky špeciálny prokurátor brzdí. Teraz už nemám informácie, ale neexistuje dôvod myslieť si, že sa situácia zmenila k lepšiemu, skôr je to k horšiemu,” hovorí Lipšic.

Kaliňák to za veľký problém nepovažuje. “Mať rozdielne názory na vyšetrovacie úkony s prokuratúrou, to je naša denná prax. Neviem o tom, že sa to tu deje, ale boli sme s tým konfrontovaní už veľakrát, aj v citlivých prípadoch.”

Minister považuje tím za nedotknuteľný a hovorí, že sa o vyšetrovanie nezaujíma a nepozná ani podrobnosti, na policajnom prezídiu sú však dva kontrolné orgány, ktorých predstavitelia môžu Kaliňáka v prípade jeho záujmu kedykoľvek o všetkom informovať.

O konci rozhodne Gajdoš

„Drvivá väčšina úkonov už je urobená. Zvažujem preto, či je dôvod, aby vyšetrovací tím vôbec ešte fungoval,“ povedal Kováčik pred rokom v rozhovore pre Hospodárske noviny. Teraz pred sviatkami sa situácia opakovala. Prokurátor znovu hovoril, že si preštuduje spis a povie, čo ďalej. Ukončil to vyhlásením, že ešte je čo vyšetrovať.

Nebude to však Kováčik, kto rozhodne, kedy sa kauza prestane vyšetrovať. Ako dozorový prokurátor môže zastaviť stíhanie, nemôže však rozpustiť tím zriadený ministrom.

Minister vnútra Robert Kaliňák má pod sebou vyšetrovací tím, premiér Robert Fico bol podľa spisu v konšpiračnom byte. Foto - TASR
Minister vnútra Robert Kaliňák má pod sebou vyšetrovací tím, premiér Robert Fico bol podľa spisu v konšpiračnom byte. Foto – TASR

Kaliňák hovorí, že tím rozpustí až vtedy, keď to povie jeho šéf Gajdoš. „Nebol by to jediný prípad, kde veci prešetrujeme ďalej. To je aj prípad Daniela Tupého. Tím bude existovať dovtedy, kým nepreverí všetko, čo má. Či sa tak stalo, povie šéf tímu.”

Gajdoš zatiaľ prácu má. “Našou zákonnou povinnosťou, bez ohľadu na to, aké sú spočiatku alebo aj počas vyšetrovania šance na vznesenie obvinenia, je, aby každé dôvodné podozrenie z trestnej činnosti bolo zákonným spôsobom preverené, a to do takej miery, aby bol zistený skutkový stav, o ktorom nie sú dôvodné pochybnosti.” A to sa zatiaľ nestalo.

Polícia napríklad ešte nepreverovala pasáž, ktorá sa týka premiéra Roberta Fica a strany Smer. Határ podľa Gorily žiadal od šéfa Penty Jaroslava Haščáka peniaze na vyplácanie zamestnancov Smeru v hotovosti a za svojho života to poprel.

Denník N požiadal Kováčika o rozhovor, do pondelka má dovolenku.

 

Tím Gorila

– bol zriadený rozkazom ministra vnútra 9. 1. 2012
– má 17 členov
– kontrolujú ho dva orgány
– 2 operatívcov čoskoro vymenia
– nie je jasné, či vyšetrovanie skončí do roka
– z tímu vznikol ďalší tím, ktorý pracuje na privatizácii Slovenských elektrární

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie