Denník N

Poliaci volili zmenu, prezidentom sa stal Kaczyńského človek Andrzej Duda

Kandidát opozičnej strany Právo a spravodlivosť Andrzej Duda sa stal víťazom prezidentských volieb. Foto - TASR/AP
Kandidát opozičnej strany Právo a spravodlivosť Andrzej Duda sa stal víťazom prezidentských volieb. Foto – TASR/AP

Prezidentské voľby v Poľsku vyhral s 51,5 % hlasov prekvapivo kandidát opozičnej konzervatívno-populistickej strany Právo a spravodlivosť. Prehra súčasnej hlavy štátu Bronislawa Komorowského môže byť začiatkom konca vlády poľských liberálov. Už na jeseň si totiž Poliaci volia nový parlament.

Ešte pár týždňov pred prvým kolom poľských prezidentských volieb hovorili prieskumy o jasnom víťazstve terajšieho prezidenta Bronislawa Komorowského.

Po nedeli je všetko inak – Poľsko si zvolilo novú tvár, kandidáta opozičnej strany Právo a Spravodlivosť, Andrzeja Dudu. A najvýraznejšiu krajinu medzi novými členmi Únie čakajú napínavé mesiace.

„Tentoraz sa nám to nepodarilo,“ povedal prezident Komorowski už v nedeľu večer po zverejnení výsledkov exit pollu.

Získal 48 percent a jeho porážka môže predznamenať aj výsledok parlamentných volieb, ktoré sa uskutočnia už na jeseň. V nich bude o premiérske kreslo bojovať Ewa Kopacz z vládnej Občianskej platformy proti Jaroslawovi Kaczyńskému, dlhoročnému lídrovi opozície.

A bude to aj súboj o to, či Poľsko ostane jedným z lídrov Únie, ktorým sa stalo počas úradovania premiéra Donalda Tuska a jeho ministra zahraničia Radeka Sikorského.

Proti Únii aj Nemecku

Písal sa rok 2005 a pre bratov Kaczyńských to bolo asi najúspešnejšie obdobie v ich politickom živote. Strane Právo a spravodlivosť, ktorú viedli, sa najskôr podarilo vyhrať parlamentné voľby a vytvoriť vládu, a Lech Kaczyński sa o pár mesiacov neskôr stal prezidentom. Odvtedy však strana žiadne národné voľby nevyhrala.

Až doteraz. Voličom ponúkla síce neskúseného, no neopozeraného kandidáta a využila rastúcu únavu z osem rokov trvajúcej vlády liberálnej a proeurópskej Občianskej platformy. Zabralo to – počas veľmi profesionálne vedenej kampane sa Dudovi podarilo voličov presvedčiť, že je umiernenejšou tvárou inak konzervatívnej a nacionalistickej strany.

A to aj napriek tomu, že on sám sa označuje za pokračovateľa odkazu Lecha Kaczyńského, a tak ako zvyšok jeho strany aj on hovorí, že Poľsko sa potrebuje vymaniť spod vplyvu Únie a Nemecka.

„Poľsko sa pod Dudom oslabí najmä diplomaticky. Aj keď Duda zastáva tvrdší postoj k Rusku, to môže mať z výsledku volieb radosť. Vyhovujú im totiž populistickí lídri,“ hovorí zahranično-politický analytik a šéf slovenského think tanku CEPI Milan Nič.

Duda v kampani presadzoval užšiu spoluprácu so Spojenými štátmi a navrhol, aby NATO v Poľsku vybudovalo vojenské základne. S tým by však malo problém susedné Nemecko, ktoré sa krízu na Ukrajine snaží vyriešiť diplomatickou cestou. A Moskve vyhovujú politici, ktorí bojujú proti jednote v Únii.

Pomôcť Kaczyńskému

Oveľa viac ako zahraničná politika však počas kampane rezonovali témy nezamestnanosti a životnej úrovne. Hoci poľská ekonomika je na tom dobre – ako jediná v Únii napríklad rástla aj počas prepuknutia ekonomickej krízy –, časť Poliakov sa sťažuje, že ich situácia sa už roky nezlepšila.

„Tie roky možno boli dobré, ale len pre úzku skupinu. Je čas na zmenu, čas vymeniť nášho spomaleného a ťarbavého prezidenta,“ vyhlásil Duda na jednom zo svojich mítingov.

Aj keď ako prezident nemá na zmenu veľké právomoci – tie sú veľmi podobné ako na Slovensku –, jeho úloha na najbližšie mesiace je jasná. Pomôcť jeho strane dosiahnuť podobný úspech ako pred desiatimi rokmi.

„Ak sa má Poľsko zmeniť k lepšiemu, tak je nutné spraviť v našej krajine zásadnú zmenu,“ vyhlásil Duda podľa Českej televízie.

Rocker Kukiz chce zatriasť politickou scénou

Prieskumy naznačujú, že súboj medzi Občianskou platformou a Právom a spravodlivosťou bude tesný. Karty však môžu zamiešať nové strany, napríklad tá, ktorú už ohlásil neoficiálny víťaz týchto volieb, Pawel Kukiz.

Bývalý rocker v prvom kole získal nečakane takmer 21 percent hlasov a už ohlásil, že do parlamentných volieb pôjde s vlastnou stranou.

„Kocky sú hodené, už nás nič nemôže zastaviť,“ povedal Kukiz podľa portálu Radio Poland. Volili ho najmä mladí a znechutení voliči, ktorí by ho v októbri mohli dostať do parlamentu. Prieskum IBRiS mu minulý týždeň nameral 18-percentnú podporu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie