Denník N

7 dobrých správ: Osemročný Tani z útulku pre bezdomovcov vyhral newyorský šampionát v šachu

Tanitoluwa Adewumi. Foto – USA Today
Tanitoluwa Adewumi. Foto – USA Today

Kodaň plánuje znížiť uhlíkovú stopu na nulu, najlepším učiteľom na svete je Keňan a v Bratislave dokončili špičkové neurocentrum. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Šampionát v šachu vyhral utečenec

Tanitoluwa Adewumi má osem rokov a so svojimi rodičmi žije v newyorskom útulku pre bezdomovcov. Pochádza z Nigérie, odkiaľ s mamou, otcom a starším bratom ušiel v roku 2017 pred útokmi teroristickej skupiny Boko Haram, ktorá ohrozovala kresťanskú menšinu v krajine, ku ktorej patrí aj jeho rodina.

Jeho príbeh je však inšpiratívny z iného dôvodu. Adewumi vyhral majstrovstvá v šachu v štáte New York a porazil tak deti z elitných škôl, ktoré na súťaž pripravovali súkromní šachoví inštruktori.

Ako píše New York Times, Tani hrá šach len niečo vyše roka, zlepšuje sa však každý mesiac a nad svojou posteľou v útulku pre bezdomovcov má už sedem trofejí. Navštevuje miestnu základnú školu, kde sa mu venuje učiteľ šachu. Ten ho zapojil aj do šachového programu. Tani začínal s najnižším ratingom 105, avšak v súčasnosti je jeho skóre 1587 (najlepší hráč sveta Magnus Carlsen má 2845).

„Má obrovskú motiváciu. Vyrieši

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie