Denník N

USA mohli u nás investovať oveľa viac než sľúbených 105 miliónov, tvrdí OĽaNO

Slovenské letiská využívali spojenci aj v minulosti, z letiska Kuchyňa pred desiatimi rokmi lietali americké stíhačky na cvičné streľby. Foto - TASR
Slovenské letiská využívali spojenci aj v minulosti, z letiska Kuchyňa pred desiatimi rokmi lietali americké stíhačky na cvičné streľby. Foto – TASR

Nominanti Andreja Danka už v roku 2016 prejavili záujem o investície do slovenských letísk, otočili, až keď im klesli preferencie.

Čiastka 105 miliónov dolárov, ktorú doteraz v súvislosti s podporou obnovy armádnej infraštruktúry na Slovensku spomínali americkí diplomati, nemusela byť konečná. Podľa Jaroslava Naďa, bývalého úradníka ministerstva obrany, mohli Spojené štáty do slovenských letísk časom investovať ďalších 200 miliónov.

„V priebehu nasledujúcich niekoľko rokov sme teda mohli získať až 300 miliónov dolárov. Tieto informácie mám zo slovenskej i americkej strany,“ povedal Naď, ktorý je dnes tieňovým ministrom obrany za OĽaNO.

Išlo by o historicky najväčšiu sumu, akú Slovensko doteraz získalo od spojencov na svoju armádu. Vojenské výdavky totiž nemôžu byť financované z eurofondov. Absolútna väčšina investícií do obrany tak pochádza zo štátneho rozpočtu.

O amerických peniazoch rokovalo ministerstvo obrany pod vedením SNS od roku 2016, pred tromi týždňami však rokovania jednostranne ukončili.

Podľa Naďa Slovensko prichádza o peniaze, ktoré mu dnes chýbajú. Odvolal sa na to, že v plánoch na rozvoj armády do roku 2030 sa počíta len so 75 miliónmi eur, ktoré by mali smerovať na modernizáciu vojenských letísk. „Takže naozaj máme dosť peňazí, pán Danko?“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie