Denník N

Na východe v škole zbadala bratislavskú bublinu

Teach for Slovakia v Stráňach pod Tatrami. Foto - Miro Nôta
Teach for Slovakia v Stráňach pod Tatrami. Foto – Miro Nôta

Štrnásti úspešní mladí ľudia zmenili svoj život na dva roky, aby pomohli zmeniť život školákom v znevýhodnenom prostredí. Bratislavčanka sa takto vybrala do Levoče a neľutuje, hovorí, že sa našla.

Stojíme na chodbe levočskej školy a mladá bratislavská manažérka cez prestávku vo vyučovaní vysvetľuje, prečo sa pustila do projektu Teach for Slovakia a na dva roky sa stala učiteľkou.

„Je to ťažké a zároveň obohacujúce. Bratislavčan vníma Bratislavu a všetko ostatné je ako keby za hranicami iného štátu. Najbližší mi hovoria, že som sa veľmi zmenila. Asi áno. Som pokornejšia, inak a viac vnímam ľudí, ich problémy, s čím denne zápasia. Život v bratislavskej bubline, to je naozaj iný svet.“

Dva roky

Organizácia Teach for Slovakia svojich lídrov posiela na dva roky do najťažších podmienok, aby ich postupne menili. „Táto skúsenosť im štartuje kariéry a ich líderský potenciál,“ vysvetľuje Naďa Kasalová z TFS. Ide o ľudí, ktorí majú sľubne rozbehnuté kariéry.

Jana Šmotláková je 26-­ročná absolventka Slovenskej technickej univerzity a v Základnej škole Gašpara Haina v Levoči učí dielne a angličtinu. Mladá manažérka so skúsenosťami z dvoch významných firiem, so sľubne sa rozbiehajúcou kariérou, vlastnou kanceláriou a služobným autom sa pred ôsmimi mesiacmi presťahovala z Bratislavy do Levoče.

Jana Šmotláková učí angličtinu. Foto - TFS
Jana Šmotláková učí angličtinu. Foto – TFS

Teraz stojí pred inou manažérskou výzvou – dať deťom šancu na vzdelanie a úspech bez ohľadu na to, v akých podmienkach sa narodili a žijú.

Vyskúšal si to aj absolvent Harvardovej univerzity a šéf slovenskej pobočky Google Rastislav Kulich. Učil deň na základnej škole v Plaveckom Štvrtku, a keď odchádzal, povedal, že kto toto dokáže robiť dva roky, zvládne v živote hádam všetko.

Video: Jeden deň v Teach for Slovakia v Plaveckom Štvrtku šéfa slovenského Googlu

Zuzana Veverková vyštudovala teológiu na Karlovej univerzite, dnes sa stará o deti v nultom ročníku v Huncovciach. Väčšina z nich nehovorila po slovensky a nemala základné hygienické návyky.

Absolvent politológie Univerzity Komenského Igor André učí v Nálepkove matematiku. Alexander Jakubčo odišiel zo školy pre mimoriadne nadané deti, aby učil dva roky rómske deti v Stráňach pod Tatrami.

Nikdy neučila

Ale späť do Levoče. Jana Šmotláková neštudovala pedagogiku a nikdy ani neučila. Teraz stojí v rifliach a károvanej blúzke na hodine angličtiny pred dvadsiatimi piatakmi, vítajú ju zborovým Good moorning missis teacher.

Tvorbu anglických otázok zvláda väčšina detí bez problémov. Hlásia sa, predbiehajú sa v odpovediach, našepkávajú, ako všade. Aktivitou vyniká dievča v poslednej lavici. Pýta sa plynulou angličtinou, či som bol v akomsi americkom meste a či sa mi tam páčilo. Narodila sa v Amerike.

Keď doštuduje, chcela by byť herečkou.

Herečka, kaderníčka, terapeutka, murár, automechanik, vymenujú deti vysnívané povolania. Učiteľ, hovorí chlapec v prvej lavici. Píše rozprávky. Jednu napísal v angličtine. Nepamätá si ju presne, ale spolužiaci hovoria, že o hrochovi či slonovi, a dobre sa na tom zabávajú.
Zo školskej chodby sa ozvala hudba. Hodina skončila. Jana Šmotláková, učiteľka na dva roky, dala posledné pokyny a odišla sa pripraviť na ďalšiu hodinu.

Rodená Bratislavčanka si pred rokom nevedela predstaviť, že sa ocitne v Levoči. Rozbiehala pobočku pražskej firmy na Slovensku a naplno sa tomu venovala. Informácie o Teach for Slovakia objavila náhodou na internete a dnes hovorí, že jej to navždy zmenilo život.

„Zistila som, že mi v bratislavskej kancelárii niečo chýba. Vyšší zmysel, snaha niekomu pomôcť. Našla som to v Teach for Slovakia a neskôr tu medzi deťmi v Levoči.“

Ťažký džob

Kým sa postavila pred tabuľu, absolvovala šesťtýždňový vzdelávací kemp. Od skorého rána do neskorého večera sa pripravovala na to, ako byť dobrou učiteľkou.

Teach for Slovakia

Zameriava sa na zlepšenie vzdelávania detí a zvýšenie počtu lídrov v spoločnosti.

Talentovaní mladí ľudia sa na dva roky stávajú učiteľmi v znevýhodnených oblastiach.

Je súčasťou celosvetovej iniciatívy Teach for All, pôsobí vo vyše tridsiatich krajinách sveta.

Pod dohľadom profesionálnych učiteľov a mentorov, ktorí zažili na vlastnej koži deti v programoch Teach for America alebo India, učili zadarmo tri týždne deti angličtinu. Šmotláková hovorí, že to, čo sa v praxi ukázalo ako ťažké, by bez toho bolo ešte ťažšie. Na každú hodinu sa pripravovala po večeroch, a to vo „svete“, ktorý jej ničím nepripomínal Bratislavu.

„Stálo ma to veľa času, hlavne na začiatku. Ocitla som sa v mestečku, v ktorom každý o každom vie, vytrhnutá z môjho prostredia, bez rodiny, priateľov,“ hovorí s úsmevom, ale vážne.
Šesť príprav na každú hodinu, takmer na nič iné jej čas nezostáva. Po čase zistila, že v Levoči nie je nič, čo by mohla použiť z „bývalého“ života. „Nemám ani jedinú vec, ktorú by som si z Bratislavy preniesla. Už som prestala športovať, lebo na to nemám čas,“ zasmeje sa.

Viac si váži učiteľov

Keď začínala, myslela si, že práca učiteľa je nenáročná záležitosť. Videla len prázdniny a hovorila si, že to zvládne každý, kto prešiel nejakou školou. Keď prišla, zrazila sa s realitou. Každé z dvadsiatich detí iná povaha, inak reaguje, inak vníma, ku každému si treba nájsť cestu, pripraviť sa na hodiny, aby človek vedel, zaujal, motivoval. „Po týždni som vytriezvela a oveľa viac som si začala vážiť učiteľov.“

MNO_TFS_N_0007
V Stráňach pod Tatrami. Foto – Miro Nôta

Keď sa pred deti postavila prvý raz, povedala im niečo o sebe a zisťovala, aké majú záujmy, predstavy o budúcom štúdiu, povolaní. Deti ju dnes majú rady, je to vidno aj z obyčajného pozorovania. Jožko jej to povedal s miernym rómskym akcentom: „Pani učiteľka. Mám vás rád, kúpim vám Bugatti.“

Tešia ju aj malé víťazstvá, ktoré by pred rokom vyhodnotila ako neúspech. Rómske dievča, ktoré chodilo do školy raz za čas, sa jej spýtalo, či by ju doučovala matematiku a angličtinu. Chcela by totiž ísť na obchodnú akadémiu a žiť lepšie ako mama, ktorá sa nadrie za málo peňazí.

Chodila na doučovanie, stretávali sa, ale prestala. Už to, že sa odhodlala, dáva Šmotlákovej nádej, že projekt Teach for Slovakia dáva deťom šancu. „Chcela by som im odovzdať skúsenosti a podporiť ich, nech využijú všetky príležitosti a nech si veria. Nemusí ísť každý na Harvard. Stačilo by, keby poznali svoju hodnotu, mali jasno v ostatných hodnotách a verili v seba a vo vlastný úspech.“ Väčšinu z detí podľa nej brzdí len nedôvera vo vlastné schopnosti.

Rozširujú program

Foto - TFS
Foto – TFS

Hovorí, že to, čo videla za posledný rok, ju zmenilo. Mnohé pochopila, až keď uvidela na vlastné oči. „Predstavte si šesťročné deti, niektoré prvý raz držia ceruzku v ruke, deti, s ktorými nikto nekomunikuje, a my od nich chceme, aby mali takú istú slovnú zásobu, aby sa vyrovnali iným?“

Dnes vie, že nebude učiteľkou, pretože sú aj lepší. A vie aj to, že chce zostať súčasťou Teach for Slovakia. Možno pomáhať učiteľom a novým členom programu, aby „raz všetky deti mali vzdelanie, ktoré im dá šancu uspieť“, ako hlása headline organizácie.

Organizácia teraz rozširuje program na regióny Košíc, Žiliny a Bratislavy. Potrebujú ďalších talentovaných lídrov. Prihlásiť sa môžu do konca mája na webovej stránke organizácie.

MNO_TFS_N_0004
Deti počúvajú. Foto – Miro Nôta

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie