Denník N

Blahoželanie novozvolenej prezidentke

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Autor je verejný teológ

Po volebnej kampani ako z partesu sa Zuzana Čaputová stala víťazkou prezidentských volieb 2019. Ako politická novicka porazila skúseného politika Maroša Šefčoviča, čím sa na Slovensku zopakoval scenár spred piatich rokov. Nie je bez zaujímavosti, že aj v Spojených štátoch amerických porazili ostatní dvaja prezidenti dlhoročných politikov s impozantným životopisom.

V najbližších dňoch budeme čítať rôzne analýzy, ktoré sa pokúsia objasniť dôvody volebného úspechu čerstvo zvolenej prezidentky. Jedným z nich nepochybne bolo – podobne ako v prípade Baracka Obamu a Donalda Trumpa – jej autentické vystupovanie. Podľa niektorých išlo o strojenú autenticitu, ktorá bola súčasťou stratégie na oslovenie voličov. Nemyslím si to.

Kalendár ukazoval dátum 16. júl 2018 a ja som bol vtedy na Slovensku, konkrétne v martinskom antikvariáte Mädokýš, nachádzajúcom sa v podzemných priestoroch Živeny – celonárodného sídla spolku slovenských žien. Návštevník antikvariátu nielenže nájde na poličkách množstvo zaujímavých titulov, ale má tiež možnosť zoznámiť sa so znalým a zanieteným antikvárom Jánom Cígerom.

Pri našom stretnutí mi pán Cíger povedal, že svoj antikvariát vníma nielen ako obchod, ale najmä ako „priestor na stretnutia medzi knihami“. Uprostred debaty poznamenal, že o chvíľu bude musieť končiť, pretože očakáva návštevu – prezidentského kandidáta. Bol som v tom čase jediným zákazníkom a prišlo mi prirodzené opýtať sa, či moja prítomnosť nebude prekážať. Odpoveď mi umožnila zostať a venovať sa tomu, kvôli čomu som prišiel.

Do antikvariátu vošla v elegantných žltých šatách prezidentská kandidátka Zuzana Čaputová so svojím sprievodom. S hostiteľom viedla zaujímavú diskusiu. Obsah cudzích rozhovorov sa nepatrí vynášať, hoci v ňom neodznelo nič, za čo by sa Zuzana Čaputová mala hanbiť. Tak teda aspoň jeden postreh.

O kvalite charakteru človeka najlepšie vypovedá to, ako sa správa, keď si myslí, že ho nikto nepozoruje. Pani Čaputová na samotnom začiatku volebnej kampane – mimo davu ľudí a žiary reflektorov – pôsobila na mňa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Zuzana Čaputová

Komentáre

Teraz najčítanejšie