Denník N

Ficovi ľudia sa po ďalšej porážke musia rozhodnúť, či chcú klesnúť na dno spolu s ním

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda definitívne do Košíc nepôjde a straníkom môže ponúknuť dve verzie úpadku, stačí si vybrať.

Robert Fico vedie svoju stranu od porážky k porážke. V roku 2014 ho prevalcoval Andrej Kiska. Potom síce v roku 2016 aj napriek výraznej strate 400-tisíc voličov po parlamentných voľbách dokázal zlepiť novú vládu, Smer však následne strácal v miestnych i župných voľbách, a teraz prehral ďalšie prezidentské so Zuzanou Čaputovou.

To nie je jednorazový výkyv, ale jednoznačný trend. Zároveň je jasné, že hlavným problémom Smeru je práve Fico. Tvrdé jadro svojich voličov síce zatiaľ dokáže udržať, ale nepopulárny je u štyroch pätín voličov a lepšie to už nebude.

Straníci v Smere majú pod jeho vedením na výber dve alternatívy úpadku. Maroš Šefčovič im na základe čerstvej osobnej skúsenosti môže opísať, aké nepríjemné je zažiť to najmä vinou niekoho iného.

Pri prvej by Fico pre seba nedokázal nájsť žiadnu inú prijateľnú budúcnosť (Košice po Čaputovej víťazstve definitívne padli), preto by zostal predsedom strany.

Opäť by kolegom sľuboval, že s nimi vyhrá ďalšie voľby. Pracoval by na tom spôsobom, aký vidíme posledné roky. Chvíľu by chcel byť v jadre Únie, chvíľu v jadre extrému, to celé by prekladal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Komentáre

Teraz najčítanejšie