Denník N

Cyperská firma dostala najmenej 200 miliónov a odchádza z Dôvery (zlomové okamihy Dôvery)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Penta získala celú poisťovňu Dôvera. Pokúšala sa o to aj v minulosti, ale cyperskej firmy, za ktorou je podľa médií Juraj Široký, sa dlho nevedela zbaviť.

Druhá najväčšia poisťovňa na našom trhu – Dôvera bude mať len jedného majiteľa, a to investičnú skupinu Penta. Skupina aj poisťovňa to oznámili na Twitteri.

„Je štandardné, že nehovoríme o cene. Je to transakcia medzi súkromnými firmami,“ povedal hovorca Martin Danko. Pôvodne sa hovorilo o sume vyše 150 miliónov eur.

Nevyjadril sa ani právnik Daniel Futej, ktorý oficiálne vystupuje v mene druhého akcionára z Cypru Prefto Holding Limited. Neoficiálne sa ako  majiteľ spomína Juraj Široký, ktorý stojí aj za Váhostavom.

Zmluvu podpísali v týchto dňoch, obchod ešte musia schváliť Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a Protimonopolný úrad.

Penta je navonok roky v spore s vládami Smeru, niečo iné však hovorí údajné spojenie so Širokým. Tu je zopár zlomových okamihov v histórii Dôvery.

Prvý spor s Ficom o zisk

Prvý spor prišiel, keď prvá vláda Roberta Fica zakázala vlastníkom poisťovní vyplácať si zisk. Premiér to odôvodňoval tým, že peniaze majú ísť naspäť do zdravotníctva.

Ústavný súd neskôr povedal, že to bolo protizákonné a štát prehral aj medzinárodnú arbitráž s majiteľmi najmenšej poisťovne na trhu – Union. Penta arbitráž nevyhrala, arbitrážnemu súdu sa nepozdávala ich vlastnícka štruktúra, a tak o veci nerozhodol.

Milióny si aj tak vyplatili

Majitelia Dôvery však prišli na spôsob, ako sa k peniazom dostať. Dôvera sa spojila s konkurentom – poisťovňou Apollo. Pri ich spájaní vytvorili účtovnú operáciu, kde si zabezpečili, že o zisky na čas neprídu.

Urobili to tak, že pred spojením bol znalecký posudok o 470 miliónov eur nižší ako suma, ktorou spojenú poisťovňu ocenil znalec po spojení. Nešlo o to, že by spojená poisťovňa mala o toľko viac hotovosti či majetku, hodnota narástla na papieri. Z tejto sumy spojená poisťovňa Dôvera zobrala niečo vyše 400 miliónov a v účtovníctve to začali viesť ako záväzok voči akcionárom. Z tejto sumy majitelia Dôvery neplatia dane, dovoľuje im to zákon.

Peniaze si majitelia postupne vyplácajú. Vlani bol záväzok voči akcionárom už len 35 miliónov eur. Hovorca Danko vraví, že tieto peniaze Prefto dostane. „Dostali takmer celú časť, ale bude to premietnuté do kúpnej ceny,“ povedal.

Znamená to, že Penta a Prefto si už vyplatili takmer 400 miliónov eur. Prefto za päť rokov z Dôvery vytiahlo takmer 200 miliónov eur a teraz ešte dostane od Penty peniaze za polovicu Dôvery.

A odkiaľ mali peniaze? Zisk poisťovne by nedokázal pokryť tieto záväzky. Vlastníci poisťovne si vzali úver. Založili v ňom poisťovňu a úver splácajú.

Nový akcionár

Cenou za zákaz zisku bolo, že Penta už nevlastnila celú Dôveru. Pribudol jej tam akcionár z Cypru – Prefto. Tým, že Penta teraz kúpila aj jeho časť, už nebude musieť čeliť otázkam, kto naozaj vlastní polovicu Dôvery. Aj keď oficiálne za Prefto vystupoval právnik Daniel Futej, v skutočnosti mal byť za firmou Juraj Široký.

Vplyvom Širokého sa vysvetľovalo aj to, že Zuzana Zvolenská sa stala ministerkou zdravotníctva. Predtým, ako nastúpila na ministerstvo zdravotníctva v druhej vláde Roberta Fica, totiž sedela vo vedení Dôvery. Poisťovňa otvorene hovorila, že ju navrhol druhý akcionár – Prefto Holding Limited.

Druhý spor s Ficom o jednu poisťovňu

Druhý spor mala Dôvera s premiérom, keď oznámil, že chce jednu poisťovňu, a to štátnu. Majiteľom Unionu a Dôvery pohrozil, že buď svoje poisťovne predajú dobrovoľne, alebo ich vyvlastní.

Vtedy Penta ohlásila, že kupuje druhú polovicu firmy od cyperského spoločníka. Mali vraj rozdielne názory na jednu poisťovňu – Prefto chcelo poisťovňu predať štátu, Penta zostať.

Predaj sa však nepodaril. Oficiálnym dôvodom bolo, že si akcionári Dôvery vzali od konzorcia bánk 180 miliónov úver a banky boli proti predaju.

Danko hovorí, že pre banky už dnes nie je problém, že sa zmení vlastnícka štruktúra. Riziko jednej poisťovne už totiž nie je vnímané ako akútna hrozba, preto banky takejto kúpe nebránia. Danko nechcel povedať, koľko ešte musia splatiť.

Penta a zdravotníctvo

Penta je dnes po štáte najväčším hráčom v zdravotníctve. Dôvera je súčasťou rozsiahleho portfólia. Je druhou najväčšou poisťovňou na našom trhu, má viac ako 1,4 milióna poistencov. Predbehla ju len štátna Všeobecná.

Dôvera bola jednou z prvých investícií v zdravotníctve, Penta v nej podniká od roku 2002. V roku 2013 mala poisťovňa zisk 46 miliónov eur.

Okrem poisťovne má Penta aj najväčšiu sieť lekární pod značkou Dr. Max. Tie sú aj v Česku a Poľsku. Má aj najväčšiu sieť regionálnych nemocníc Svet zdravia, kde je dvanásť zariadení, najmä na východe Slovenska. Teraz Penta čaká na ďalšie dve nemocnice – v Galante a Dunajskej Strede, musí im kúpu schváliť Protiminopolný úrad.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie