Denník N

Šefčovič zvíťazil vo viac obciach ako Čaputová, boli však menšie (+kto vyhral u vás na mape)

Maroš Šefčovič sa stal víťazom volieb v 1499 obciach, Čaputová vyhrala v 1406 dedinách a mestách. Až 21 obcí hlási remízu – kandidáti tam získali rovnaký počet hlasov.

V žiadnom z krajských miest nezískala Zuzana Čaputová menej ako 60 percent hlasov – teda až na jednu výnimku. V Nitre jej pár desatín chýbalo: volilo ju tam 59,23 percenta voličov.

Aj to ukazuje prevahu novej prezidentky vo veľkých mestách. Čaputová s náskokom zvíťazila aj v Prešove, kde za ňu hlasovalo vyše 61 percent ľudí. Prešovský kraj pritom ako jediný väčšinovo volil Maroša Šefčoviča, aj keď treba povedať, že jeho víťazstvo v tomto kraji bolo tesné: uhral ho v pomere 51 ku 49 percentám.

V Banskej Bystrici, Trenčíne či Trnave volilo Čaputovú viac ako 63 percent ľudí, v bratislavských mestských častiach sa podpora novej prezidentky vyšplhala aj vysoko nad 70 percent.

Mapa: Kto vyhral vo vašej obci
(autor: Daniel Kerekes)

Šefčovič získal viac lokálnych víťazstiev

Mestá mali na víťazstvo Zuzany Čaputovej veľký vplyv. Ak by sme sa pozreli na počet víťazstiev v jednotlivých obciach, zistili by sme, že Maroš Šefčovič si ich pripísal viac. Vyhral v 1499 dedinách a mestách, Čaputová bola víťazkou v 1406 sídlach. Až 21-krát sa skončil súboj remízou.

Voľby sa však nehrajú na víťazstvá v jednotlivých obciach, ale na celkový počet hlasov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Šefčovič

Prezidentské voľby 2019

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie