Denník N

Kiska: O Istanbulskom dohovore sa teraz hovorilo len kvôli prezidentským voľbám

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na základe vlastnej skúsenosti Andrej Kiska hovorí, že na začiatku nie je jednoduché uvedomiť si, že človek naozaj vyhral prezidentské voľby. Vo volebnom štúdiu Denníka N hovoril, že dnes už presne vie, s kým a kedy spustí politický projekt.

Pamätáte si na svoju volebnú noc?

Pravdaže. Veľmi dobre si na ňu pamätám.

Boli ste nervózny alebo už ste mali dopredu svoje vlastné prieskumy a odhady, aké budú výsledky?

Mali sme to zmerané jednou agentúrou asi štyri dni pred samotnými voľbami a tá agentúra to odhadla takmer na desatinu presne. Už vtedy to vychádzalo 60:40 a nechceli sme tie čísla zverejňovať, lebo sme sa obávali, že moji voliči by mohli vzhľadom na tieto dobré čísla zostať doma, lebo by si povedali, že veď je to vyhraté. Takže na záver to vyšlo.

Poďme k predvolebnej kampani. Posledný deň pred voľbami v piatok parlament 101 hlasmi prijal uznesenie, ktorým Slovensko zaviazal, aby neratifikovalo Istanbulský dohovor, teda Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu. Ako ste túto aktivitu SNS vnímali? Lucia Žitňanská napríklad povedala, že to bolo účelové práve kvôli druhému kolu prezidentských volieb, keďže sa hralo o voľné hlasy Mariana Kotlebu a Štefana Harabina.

Tiež to takto vnímam. Tieto kroky boli práve kvôli voľbám. Viac sa mi pozdáva, ak tento dohovor nazývame pravým menom, to znamená dohovor o predchádzaní násiliu na ženách a proti domácemu násiliu, lebo mám pocit, že názov Istanbulský dohovor to trocha dehonestuje a zabúdame, o čom dohovor je. Celé to bolo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Kiska

Prezidentské voľby 2019

Slovensko

Teraz najčítanejšie