Denník N

Slovensko vďaka Čaputovej rozbíja stereotyp outsidera

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Autor je britský novinár a spisovateľ

Započúvajte sa do toho, čo hovoria západoeurópske a severoamerické liberálne mediálne elity, a dozviete sa, že strednú Európu vedú odporní silní muži, ktorí využívajú bigotnosť, ktorá je týmto temným krajinám vrodená.

Správy z Maďarska a Rumunska sú skutočne deprimujúce. Maďarský premiér Viktor Orbán veselo porušuje pravidlá Európskej únie a zväčša sa mu za to nič nestane. Napadá svojich zahraničných kolegov a na základe trápne chatrných dôvodov z krajiny vykopol zo zahraničia financovanú Stredoeurópsku univerzitu. So zlým úmyslom a krátkozrako sa pokúsil destabilizovať Ukrajinu. Jeho dohody s Ruskom sú otrasné: naposledy ponúkol Medzinárodnej investičnej banke, čo je bábková inštitúcia zo sovietskej éry, dohodu, aby si otvorila pobočku v Budapešti.

Čo sa týka Rumunska, tamojšie úrady sa snažia prekaziť kandidatúru niekdajšej najvyššie postavenej prokurátorky a bojovníčky proti zločinu Laury Codruțaovej Kövesiovej na novozriadený post európskej prokurátorky. Kritici hovoria, že prekročila svoj mandát a svoju úlohu spolitizovala. Naopak, jej podporovatelia tvrdia, že bola skrátka príliš účinná pri chytaní veľkých rýb z rumunskej vládnucej strany.

Aj Slovensko má svoje škvrny. Minuloročná

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Zuzana Čaputová

Komentáre

Teraz najčítanejšie