Denník N

Môžete byť lídrom Európy, ak Pellegrini nepôjde Ficovou cestou, vraví vplyvná europoslankyňa

Holandská europoslankyňa Sophie in ’t Veld. Foto - Facebook
Holandská europoslankyňa Sophie in ’t Veld. Foto – Facebook

„Keď Fico útočí na novinárov, nemôžu sa cítiť bezpečne, slovenská vláda by sa od neho mala dištancovať,“ hovorí europoslankyňa Sophie in ’t Veld. Verí, že ak nie slovenské úrady, tak nemeckí vyšetrovatelia prešetria, či Kaliňák figuroval v únose Vietnamca.

Holandská europoslankyňa Sophie in ’t Veld vedie výbor Európskeho parlamentu, ktorý monitoruje právny štát na Slovensku po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Rozprávali sme sa s ňou po tom, čo Európsky parlament schválil mimoriadne kritickú rezolúciu o situácii na Slovensku a na Malte.

V rezolúcii vyzývate na intenzívnejšie monitorovanie právneho štátu v EÚ, najmä v oblasti korupcie a slobody médií. Prečo vás to tak znepokojuje?

Máme pocit, že je potrebné monitorovať demokraciu, právny štát a základné práva v EÚ. Hovoríme tomu kodanská dilema. Podľa takzvaných kodanských kritérií musia členské krajiny dodržiavať vysoké demokratické štandardy. Zistili sme však, že ak členské krajiny idú proti nim, máme veľmi slabé páky s tým niečo robiť. Môžeme krajiny tlačiť, aby rešpektovali environmentálne štandardy či vyrovnaný rozpočet, ale pokiaľ ide o hodnoty, je to ťažké. Zároveň sa nemôžeme tváriť, že čokoľvek sa stane v členskej krajine, neovplyvní Úniu ako celok. Za posledných pár rokov je čoraz zjavnejšie, že niečo nefunguje.

Takže sa Brusel prebudil? 

Pred dva a pol rokom Európsky parlament prijal návrh všeobecného mechanizmu na monitorovanie právneho štátu. Venuje sa tomu aj Európska komisia a Európska rada. Sledovanie demokratických štandardov sa stalo súčasťou najvyššej politickej agendy. Otvorili špecifické problémy napríklad s maďarskou a poľskou vládou. A potom prišli dve vraždy investigatívnych novinárov, najskôr na Malte a potom na Slovensku. V rezolúcii, ktorú sme teraz prijali, voláme po všeobecnom mechanizme, ktorý by platil pre všetky členské krajiny, a to nielen v časoch krízy, ale na trvalej báze. Jeho súčasťou by mali byť aj európski občania. Nemalo by ísť o technokratickú záležitosť. Každý by mal možnosť ovplyvniť Európsku úniu, keď ide o právny štát.

Sophie in ’t Veld (55)

Holandská europoslankyňa za liberálnu frakciu ALDE (Skupina Aliancie liberálov a demokratov za Európu). Je z holandskej sociálno-liberálnej strany Demokrati 66. 

Vedie Monitorovaciu skupinu pre právny štát (ROLMG), ktorú Európsky parlament vyslal po vražde novinárky a blogerky Daphne Caruanovej Galiziovej v decembri 2017 na Maltu a po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v marci 2018 na Slovensko.

Ich práca bola aj podkladom rezolúcie Európskeho parlamentu k situácii na Slovensku a na Malte. 

Po roku od vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky obvinili údajného objednávateľa vraždy. Vnímate to ako pokrok vo vyšetrovaní?

Celkom jasne rozlišujeme medzi vyšetrovaním na Slovensku a na Malte, kde sme oveľa znepokojenejší. Na Malte za viac ako rok nedošlo prakticky k žiadnemu pokroku. Troch vrahov zatkli celkom rýchlo po vražde, no prípad stojí a nevieme, kto stál za vraždou. Naopak, na Slovensku vidíme istý vývoj. Okrem podozrivých vrahov bol obvinený aj pán Kočner z objednávky vraždy. Sledujeme však, že vyšetrovanie bolo rozdelené na dve časti, čo vyvoláva otázky. V prvom rade vyzývame

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Únos vietnamského občana

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie