Denník N

Vašečka: Pellegrini nemá v strane spojencov, Fico Smer potiahne k radikalizmu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Sociológ Michal Vašečka hovorí, že sme boli zvyknutí na arogantnú, agresívnu a psychopatickú politiku a Zuzana Čaputová prináša novú nádej.

Zuzana Čaputová napísala ešte v noci na Facebook po svojom víťazstve: Netreba sa báť, bude to dobré. Bude to naozaj dobré?

To, samozrejme, nevieme, ale Zuzana Čaputová sa zhostila svojej úlohy od prvého momentu, keď bola zvolená za prezidentku Slovenskej republiky – začala vlievať ľuďom nádej. A to je presne to, čo od nej jej voliči očakávajú. Aby v krajine, ktorá stráca nádej, že má šancu byť normálnou, slušnou, západnou a fungujúcou, bola viera v budúcnosť obnovená. Nakoľko Zuzana Čaputová bude mať reálne možnosti ovplyvniť smerovanie krajiny a postaviť sa arogancii súčasnej moci – to ešte len uvidíme. Jej možnosti nie sú nekonečné, ale nejaké má.

Účasť vo voľbách bola najnižšia v histórii priamych prezidentských volieb na Slovensku. Zrejme prídu útoky o legitimite jej zvolenia. Komentátor Erik Tabery v našom volebnom štúdiu povedal, že to je jedno, dôležité je, že vyhrala. Je to tak?

Útoky určite prídu a budú rôzneho charakteru, vrátane takých, aké si momentálne vôbec nevieme predstaviť. Konšpiračná scéna je schopná vymyslieť veci, ktoré nie sú ani logické, ani pochopiteľné a ani zaujímavé. Ako vážnejšie očakávam spochybňovanie legitimity prvého kola a napadnutie výsledkov na Ústavnom súde Štefanom Harabinom. Pri nefungujúcom a paralyzovanom Ústavnom súde bude môcť každý sťažovateľ ešte dlhé roky spochybňovať legitimitu zvolenej kandidátky – bez ohľadu na realitu.

Výsledok to však nemôže ovplyvniť.

To nie, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Rozhovory

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie