Denník N

Jedna z kľúčových úloh pre Zuzanu Čaputovú

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nazvime to veľkou spoločenskou zmenou. Takéto zmeny sa nedajú predvídať, pretože ich príčiny sú skryté, dokonca aj pre sociológov. Ľudia spravidla nemajú jasne formulované svoje hodnotové postoje, pretože ich prispôsobujú tým, ktoré považujú za väčšinové.

Celé roky žili v presvedčení, že Slovensko je konzervatívne a patriarchálne, lebo im to tvrdili politici a, samozrejme, cirkev. Prieskumy verejnej mienky tento názor potvrdzovali, bolo to však preto, lebo ľudia iba akceptovali názor, o ktorom mali dojem, že je v súlade s tým, čo si myslia všetci. Prispôsobovali sa mu.

Veľké spoločenské zmeny prichádzajú vtedy, keď ľudia náhle zistia, že existuje dostatočne silná ponuka iného postoja, ktorý doteraz nemali pre seba sformulovaný, ale keď ho stelesní niekto dostatočne silný a populárny, uvedomia si, že im je blízky. A uvedomia si, že sa k nemu môžu prihlásiť bez toho, aby sa v ňom cítili osamotení.

Len v poslednej dekáde sme svedkami takýchto spoločenských zmien nielen u nás, ale aj vo svete. Hnutie #MeToo najmä v USA je toho dokonalým príkladom, rovnako ako víťazstvo Donalda Trumpa. V oboch prípadoch išlo o prebudenie nového sebavedomia ľudí, ktorí mali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Zuzana Čaputová

Komentáre

Teraz najčítanejšie