Denník N

Streda môže byť dňom, keď Béla Bugár rozhodne o páde vlády

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Keby predseda Mosta chcel, už o tri dni by mohol dať vládnej koalícii ranu z milosti.

V stredu bude parlament voliť ústavných sudcov. Pôvodne sa to malo stať ešte pred druhým kolom prezidentských volieb. No termín sa posunul pre prípad, že by Maroš Šefčovič predsa len vyhral a Robert Fico by tak získal reálnu šancu utiecť do Košíc. Nestalo sa a predseda je definitívne mimo hry. Pretože Zuzana Čaputová by rovnako ako Andrej Kiska obálku s jeho menom ako kandidátom nepustila ani cez bránu Prezidentského paláca.

Nulová šanca pre Fica znamená, že tentoraz sa sudcovia budú voliť za úplne odlišných okolností. Ani doteraz neexistovala legitímna výhovorka, prečo sa hneď na prvýkrát nepodarilo nikoho zvoliť, ale teraz už nie je dôvod hľadať falošné vysvetlenia. Okamžite po zvolení Čaputovej tak existuje veľká šanca, že jej úspech ovplyvní politiku ešte skôr, ako nastúpi do úradu.

Stačí málo. Most-Híd minulý týždeň umožnil ústavné zakotvenie škodlivého dôchodkového stropu a pridal sa k hystérii proti Istanbulskému dohovoru. Teraz majú bugárovci príležitosť aspoň trochu napraviť dojem. Návod je jednoduchý – spojiť sa s 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Voľba ústavných sudcov

Komentáre

Teraz najčítanejšie