Denník N

Viac svetla, viac svetla!

Foto - TASR
Foto – TASR

Nie „pochody za život“, ale občania sú tým, čo môže posunúť spoločnosť.

Autorka je spisovateľka

Teším sa, že spoločnosť vôkol mňa precitla – spoločensky a politicky. Teším sa z jarnej a očividnej angažovanosti! A teším sa, že naša prezidentka je slobodomyseľná žena. A aj preto, že je to asi prvýkrát v mojom živote, čo sa nejakej funkcie a kariéry vzdal v jej prospech muž. Gratulujem nám!

Vo volebnom štúdiu spomenul Martin M. Šimečka svojho kamaráta a jedného z kandidátov na prezidenta Františka Mikloška, ktorý sa po neúspechu v prvom kole „nevedel prinútiť vysloviť“ podporu Zuzane Čaputovej. Tak len povedal, že odporúča nevoliť Šefčoviča. Nedokázal to vysloviť, povedal Šimečka.

Posledné roky sme nedobrovoľnými svedkami pedofilného „coming outu“ katolíckej cirkvi a to, čo sa v tejto súvislosti vyplavilo na povrch, sú znaky charakteristické pre zločinecké organizácie – vytváranie vhodných podmienok pre zločin a krytie páchateľov. A pre mňa je dnes k neviere, že stúpenci katolíckej cirkvi si myslia, že majú právo určovať, kto by sa mal a nemal sobášiť a kto má, či nemá právo vychovávať deti. Ak má niekto iný názor, nevedia ho podporiť, vysloviť jeho meno. Aj keď ostane jedinou alternatívou k čomusi očividne nemravnému. (V roku 2009 František Mikloško ako neúspešný kandidát po prvom kole prezidentských volieb odmietol podporiť Ivetu Radičovú. Postúpila do druhého kola spolu s Ivanom Gašparovičom. „Naše svety sú odlišné,“ zdôvodnil.)

A sme to stále my, ktorí to nedokážeme vysloviť? Že dogmatici, i keď bývalí disidenti a demokrati „odtiaľ-potiaľ“ nikdy neprekročia svoje ostnaté hranice. (Práve som absolvovala konferenciu na tému „hrozby pre demokraciu“ – za najväčšie nebezpečenstvá prednášajúci označili nacionalizmus, náboženstvo a… demokraciu samu osebe.)

V prípade Slovenska je po vyše roku od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej jasné, že to, čo pohlo a hýbe vytrvalo ďalej spoločnosťou, sú občania. A že protesty a stretnutia, ktoré znovu čosi v nás posúvajú ďalej, nie sú pochody „za život“ ani „obec božia“, len jednoduchá, každodenná a v najlepšom slova zmysle pozemská – obec občianska.

Tak to nejako vyšlo, že v tú noc, keď bola zvolená slovenská prezidentka, menil sa čas. (Zo zimného na letný.) Dúfajme, že aj časy. (Alebo ako to povedal už pred takmer dvesto rokmi básnik: „Viac svetla, viac svetla.“)

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prezidentské voľby 2019

Komentáre

Teraz najčítanejšie