Denník N

Z Čečenska je štát v štáte, ženatý policajt si vezme 17-ročnú a Putin ani nemukne

Ľudskoprávne organizácie a nezávislé média tvrdia, že v Čečensku sa praktikuje mnohoženstvo a svadby s neplnoletými ženami. V Rusku je to síce zakázané, Kremeľ však mlčí.

Šéf kancelárie čečenského prezidenta odprevádza 17-ročnú Chedu na svadbu. FOTO - AP
Šéf kancelárie čečenského prezidenta odprevádza 17-ročnú Chedu na svadbu. FOTO – AP

„Však nebuďme prudérni. Emancipácia a sexuálna zrelosť prichádzajú na Kaukaze skôr,“ komentoval nedávno svadbu 17-ročnej Čečenky so 47-ročným (niektoré zdroje mu pridávajú ešte desať rokov) policajtom ruský ombudsman pre práva detí Pavel Astachov.

A hneď dodal, že „sú miesta, kde majú ženy vrásky už ako 27-ročné a vyzerajú na 50 podľa našich štandardov“.

Detský ombudsman alá Rossia

Na reakciu nemusel dlho čakať. Na Instagrame či Twitteri sa rýchlo začali objavovať fotografie žien so zamračenými tvárami a hashtagom #сморщеннаяженщина (zvráskavená žena), či Astachov odstúpiť.

Petíciu s takou požiadavkou podpísalo podľa BBC vyše 35-tisíc ľudí.

A post shared by Olga Akimenko (@red_sputnik) on

A post shared by Silentium (@b1aboo) on

Astachov, ktorý si urobil meno tým, že podporil, aby Američanom zakázali adopciu ruských detí ako odvetu za Magnitského zoznam (Američania uvalili sankcie na ľudí, ktorí boli zodpovední za mučenie a smrť ruského whistleblowera Sergeja Magnitského vo väzení), sa neskôr ospravedlnil za svoje slová.

„Čo robí tento človek v štátnej službe? Prečo ho platíme z našich daní?“ pýtal sa ruský bloger Alexej Navaľnyj.

To je tá menej smutná stránka „svadby milénia“ 17-ročnej nevesty Chedy Luizy Gojlabijevovej, ktorá si 16. mája v čečenskej metropole Groznyj vzala policajta Nažuda Gučigova, ktorý pritom už jednu ženu má.

Ruské zákony neplatia v Kadyrove. Prečo potom bola vojna?

Čo na tom, že v Ruskej federácii sa môžu zákonne vydávať až 18-ročné ženy a mnohoženstvo je tam zakázané. V Čečensku, ktorému vládne osobný priateľ ruského prezidenta Vladimira Putina, Ramzan Kadyrov, platia jeho pravidlá. 

A tak sa tam môžu Čečenky vydávať už ako 16-ročné. V republike, kde majú väčšiu moc ozbrojení muži lojálni prezidentovi, nazývaní kadyrovci, než ruská tajná služba FSB, sa tomu nediví nikto.

Rovnako ani v Moskve, kde sedí vo vyšetrovacej väzbe práve muž blízky Kadyrovovi, ktorý je hlavným podozrivým z vraždy opozičného lídra Borisa Nemcova. Krátko potom ako Zaura Dadajeva zatkli, ho Kadyrov označil za skutočného patriota a čečenský prezident hneď na to dostal nové vyznamenie od Putina.

„Áno, Čečensko je štát v štáte. A toto rozhodnutie urobil Putin ako jediné možné riešenie,“ povedal Denníku N ruský politológ Andrej Kolesnikov z moskovského Carnegieho centra. „Teraz zbiera ovocie toho, čo zasial a nevie, čo s tým. Otázkou pre mňa zostáva: prečo potom pretiekli všetky tie potoky krvi v dvoch čečenských vojnách? Veď takto sa mohla Moskva už dávno dohodnúť s čečenskými lídrami namiesto vojny,“ hovorí Kolesnikov.

Dve verzie, kto má pravdu?

Cheda, ktorej svadbou žilo celé Rusko, vraj išla na svadbu dobrovoľne. Ruské ľudskoprávne organizácie ani nezávislé médiá však tomu neveria.

Vekový rozdiel len necelých 30 rokov. A nevesta nemá ani 18. Podľa detského ombudsmana v Kremli je všetko v poriadku. FOTO - AP
Vekový rozdiel len necelých 30 rokov. A nevesta nemá ani 18. Podľa detského ombudsmana v Kremli je všetko v poriadku. FOTO – AP

Keď investigatívna reportérka Novej Gazety Jelena Milašina napísala, že 17-ročné dievča sa vydávať nechcelo a jej rodinu k tomu prinútili výhražkami o únose, odporučili jej miestni policajti, aby pre vlastnú bezpečnosť opustila Čečensko.

Novinárke, ktorá pokračuje v tradícii zavraždenej Anny Politkovskej, pred napísaním článku zavolali z čečenskej dediny, že tamojšie dievča idú násilím vydať za obávaného policajného šéfa.

“Svadbami sa nezaoberáme,” komentoval Chedin prípad stroho podľa ruského serveru Lenta.ru inokedy výrečný hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Kremeľ pritom často vystupuje proti skazenému západu a vykresľuje Rusko ako skutočného zástancu tradičných kresťanských hodnôt.

Čečenský prezident Kadyrov podľa domácich médií “všetko preveril” a lokálnej televízii ešte pred svadbou povedal, že Cheda sa ide vydať dobrovoľne. O tom, že má len 17 a policajt už bol ženatý, nepadlo ani slovo. Kadyrovovu verziu napokon potvrdila aj sama Cheda v rozhovore pre prokremeľský bulvár LifeNews.

Kadyrov skazal

Expertka moskovskej pobočky International Crisis Group Jekaterina Sokirjanskaja tvrdí, že vďaka Kadyrovovmu krytiu je teraz bežnou praxou, že čečenskí policajti si popri jednej žene berú ešte aj druhú – mladšiu. “Mnohoženstvo silovikov v Čečensku je v móde,” citoval ju server Regnum.

O zavedení mnohoženstva rozprával Kadyrov už od roku 2006, šéf jeho prezidentskej kancelárie Magomed Daudov, ktorý vyprevádzal 17-ročnú nevestu na svadbu, to zopakoval teraz znovu.

„Pozrite sa na veľkosť jej pŕs – očividne je to žena a nie dievča,“ bola jednou z klasických mačistických reakcií na ruskom internete po „svadbe milénia“.

Ako pre ruský server Meduza povedal právnik Oleg Habibrachmanov, ktorý sa venuje ľudskoprávnym aktivistom v problémoch: V Čečensku platí zákon, ktorý sa volá: ‚Ramzan skazal‘.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie