Denník N

V Japonsku sa začína nová éra, cisára čakajú výzvy doma aj v zahraničí

Meno novej éry bude Reiwa, v preklade krásna harmónia. Oznámili ho na tlačovke. Foto - TASR/AP
Meno novej éry bude Reiwa, v preklade krásna harmónia. Oznámili ho na tlačovke. Foto – TASR/AP

V pondelok oznámil hlavný tajomník vlády Jošihide Suga názov novej éry, do ktorej Japonsko vstúpi presne o mesiac, keď na trón nastúpi cisár Naruhito.

Autor je interný doktorand na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov UMB a výskumník Inštitútu ázijských štúdií

Japonsko je jediný štát na svete, kde sa používa kalendár, ktorý počíta roky podľa rokov vlády jednotlivých cisárov. Podobne ako Briti definujú úseky svojej histórie ako viktoriánsku či alžbetínsku éru, tak aj Japonci spájajú plynutie času s vládou cisára.

Éra zároveň slúži ako posmrtné meno cisára. Napríklad tá, ktorej symbolom je súčasný cisár Akihito, nesie názov Heisei, v preklade „všadeprítomný mier“. Jeho éra je v japonskej modernej histórii prvou bez vojny, no zároveň sa spája s dekádami ekonomickej stagnácie a prírodnými katastrofami.

Táto éra sa čoskoro skončí, 85-ročný cisár, ktorý je na tróne od roku 1989, koncom apríla dobrovoľne odíde. Dôvodom sú vysoký vek a zdravotné problémy. Ide o prvú abdikáciu japonského cisára po viac ako dvoch storočiach.

Čakajú nového cisára zmeny?

Nástupcom Akihita bude jeho syn, 59-ročný korunný princ Naruhito, absolvent práva a humanitných vied na prestížnej japonskej univerzite Gakushuin, ktorý študoval aj na Oxforde. Naruhito sa počas svojho niekoľkoročného pobytu v Európe stretával s mnohými európskymi monarchami, prevažne pri neformálnych príležitostiach. Jeho skúsenosti z týchto stretnutí by sa však mohli prejaviť pri riešení výziev, ktorým cisárska rodina momentálne čelí.

Vládnuca dynastia sa nachádza vo vážnej kríze. Budúci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie