Denník N

Mala to vraj byť len zábava pre Youtube. Otrava Kimovho brata zostane bez trestu

Doan Thi Huongová sa dostane na slobodu v máji. Posledná fotka Kim Čong-nama po otrave. Foto - TASR/AP
Doan Thi Huongová sa dostane na slobodu v máji. Posledná fotka Kim Čong-nama po otrave. Foto – TASR/AP

Obvinenie z vraždy brata severokórejského diktátora zmiernili na ublíženie nebezpečnou látkou. Vietnamka bude v máji na slobode.

Bola to vražda, ktorá šokovala celý svet. Kim Čong-nama, staršieho nevlastného brata severokórejského diktátora Kim Čong-una, otrávili veľmi nebezpečnou nervovou látkou VX na preplnenom letisku v malajzijskom hlavnom meste Kuala Lumpur za bieleho dňa.

K 45-ročnému mužovi, ktorý sa 13. februára 2017 vracal domov na čínsky ostrov Macao, pristúpili v odletovej zóne dve ženy. Jedna mu strekla do tváre sprej, druhá vtlačila vlhkú handru do tváre.

Následne ušli. Kim Čong-namovi po chvíli prišlo zle a navštívil lekárov na letisku. Do dvoch hodín zomrel.

Kim Čong-nam bol najstarším synom Kim Čong-ila, severokórejského vodcu, ktorý zomrel v roku 2011. Pôvodne mal byť „dedič trónu“, no ešte za života svojho otca sa režimu odcudzil. Poslednou kvapkou bolo, keď sa pod cudzou identitou snažil navštíviť Disneyland v Tokiu.

Hoci si od roku 2003 v exile na čínskom ostrove Macao užíval luxusný život (na letisku mal pri sebe stotisíc dolárov v hotovosti), občas kritizoval režim a mohol predstavovať hrozbu pre svojho brata. Južná Kórea aj Spojené štáty sú presvedčené, že z toho dôvodu ho dal Kim Čong-un zavraždiť.

Po pondelku to vyzerá tak, že jeho vražda sa zaobíde bez potrestania páchateľov.

Nevlastný brat severokórejského vodcu Kim Čong-nam (vľavo) a samotný severokórejský vodca Kim Čong-un (vpravo). Foto – TASR/AP

V máji domov

Samotný čin vykonali dve ženy: vietnamská občianka Doan Thi Huongová a Indonézanka Siti Aisyahová. Keď ich krátko po vražde zatkli, obe tvrdili, že si mysleli, že ide iba o žart pre skrytú kameru pre čínsky, respektíve japonský Youtube. Tak im to aspoň povedali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Severná Kórea

Svet

Teraz najčítanejšie