Denník N

Uhádli vám heslo na smartfóne? Vyvíjajú technológiu na dodatočné overenie identity užívateľa

Systém Behametrics zatiaľ testovali na dvanástich ľuďoch na aplikácii, ktorá napodobňuje internetové bankovníctvo. Foto –TASR/AP
Systém Behametrics zatiaľ testovali na dvanástich ľuďoch na aplikácii, ktorá napodobňuje internetové bankovníctvo. Foto –TASR/AP

Chybovosť, keď systém vyhodnotil oprávneného používateľa ako cudzieho a cudzieho ako oprávneného, bola zatiaľ pod 10 percent.

Študenti na Fakulte informatiky a informačných technológií STU v Bratislave vyvíjajú technológiu s názvom Behametrics na dodatočné overenie autenticity (autentifikáciu) používateľa mobilného zariadenia.

„Kreslenie vzoru na odomknutie smartfónu sa dá odpozorovať, ak je jednoduché, heslo sa dá uhádnuť a aj identifikácia tvárou sa dá za istých okolností oklamať, napríklad pri dvojičkách,“ vraví pre Denník N informatik Kamil Burda z STU, vedúci projektu.

Burda s ďalšími ôsmimi študentmi preto vymysleli funkčný prototyp technológie, ktorá by aj po odomknutí zariadenia overovala, či nedošlo k jeho odcudzeniu, a vychádzala by pri tom zo správania dotyčného.

Behaviorálna biometria

„Existuje hypotéza, že naše správanie, keď používame smartfón, je natoľko unikátne, že by sa podľa neho dal určiť pravý majiteľ zariadenia, prípadne neoprávnený užívateľ,“ dodáva Burda.

Výskumu tohto druhu sa venuje behaviorálna biometria, ktorá siaha až do 80. rokov, keď vedci začali skúmať jedinečné vzory v tom, ako ľudia používajú klávesnicu – aktivita sa líši napríklad dĺžkou stláčania jednotlivých kláves, prípadne pauzami medzi ich stláčaním.

„Neskôr sa prešlo aj na unikátne správanie s myškou a zhruba od roku 2010, keď masovo nastúpili smartfóny,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie