Denník N

Štefunko: Aj Kiskova strana je dôvod, prečo už nekandidujem za predsedu Progresívneho Slovenska

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Za predsedu hnutia kandiduje Michal Truban. „Cítim, že je tu objednávka na politicky nezaťažených, dynamických ľudí, ktorí chcú viesť túto krajinu,“ vraví Ivan Štefunko, ktorý sa chce stať podpredsedom strany a sústrediť sa na jej program.

Po príhovore Zuzany Čaputovej ste počas volebnej noci spolu s Miroslavom Beblavým vybehli na pódium a okrem gratulácie ste mali aj politickú reč. Mnohých voličov to vyrušilo. Ako táto situácia vznikla a prečo ste si to nenechali na neskôr?

Vzniklo to ako dôsledok dezorganizácie. Vôbec nebolo cieľom utrhnúť si z pozornosti zvolenej prezidentky Zuzany Čaputovej. Miro Beblavý jej chcel zagratulovať s kyticou, ja som jej rovnako zagratuloval. Keď odišla z pódia, chceli sme povedať, že ten boj sa nekončí, ale naopak pokračuje európskymi voľbami a ďalej. Nikto nemal predstavu o tom, že je to vysielané naživo v televízii. Nikomu, kto bol v tej miestnosti, sa to nezdalo čudné, ale chápem, že to mohlo vyvolať negatívne emócie. Ja som sa za to na svojom Facebooku ospravedlnil. Na druhej strane chcem povedať, že tak ako Zuzana Čaputová, ani my sme nikdy neskrývali, že máme k sebe blízko. Bola naša stranícka kandidátka. Vymazať z jej príbehu PS by nebolo spravodlivé ani voči našim členom, ktorí boli v tej sále. Mal to byť odkaz aj pre nich.

Nie je profesionálna politika aj o tom, že ak je veľmi pravdepodobné, že moja kandidátka zvíťazí vo voľbách, budem mať presne pripravený, stručný príhovor, v ktorom sa jej poďakujem ako predseda strany, za ktorú kandidovala, a nebudem na javisku improvizovať?

Malo to byť tak.

Hovorili ste s Miroslavom Beblavým od nedele?

Veľmi stručne sme si len povedali, že by sme sa mali pokúsiť na ten incident zabudnúť. Ak by toto mali byť najväčšie problémy v politike, tak sme na tom dobre.

Zuzana Čaputová bola podpredsedníčkou liberálneho Progresívneho Slovenska a dokázala vyhrať voľby aj napriek tomu, že sa nebála byť úprimná a otvorene sa počas kampane hlásila k liberálnym hodnotám. Čo to podľa vás znamená do budúcnosti pre Progresívne Slovensko?

Zastávala moderné a európske hodnoty. Pre nás to znamená, že Slovenky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Progresívne Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie