Denník N

Edward Lucas: Ak by som bol Fico či Pellegrini, bol by som veľmi nervózny

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Britský spisovateľ a novinár Edward Lucas už roky pozorne sleduje aj politický vývoj na Slovensku. Šefčovič je v Bruseli jeho priateľ, no jeho potešilo víťazstvo Čaputovej. Víta aj Kiskov zámer založiť politickú stranu.

Prekvapil vás výsledok slovenských prezidentských volieb?

Absolútne. Nečakal som, že budete mať v druhom kole dvoch takých silných kandidátov. Dúfal som, že Šefčovič predbehne Kotlebu a Harabina. Čaputová zasa najprv bola v prieskumoch až okolo piateho miesta a napokon po odstúpení Roberta Mistríka vyskočila hore. Boli to úžasné voľby, také by som si želal aj u nás vo Veľkej Británii.

Je Čaputovej víťazstvo pre Západ zaujímavé?

Veľmi by som to nepreceňoval. Čítal som pondelkový The New York Times, ktorý mal na titulnej strane stĺpček o tom, že ženy môžu zmeniť svet. Bolo to o rastúcom vplyve političiek. Spomenuli napríklad Gruzínsko, no Slovensko nie. Musíme byť realistickí, no dostalo sa to zasa na titulnú stránku The Financial Times. Jej víťazstvo prišlo v čase, keď sa zúfalo čaká na dobré správy. Macron má problémy so žltými vestami, Taliansko sa bratá s Číňanmi, brexit je chaos a v Španielsku naberá na sile krajná pravica. Čaputovej víťazstvo je jednoznačne dobrá správa, a to v krajine, kde bol najvyšší čas na politickú zmenu. Ona umocňuje všetko, čo sa nám na Slovensku páči

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Kiska

Prezidentské voľby 2019

Zuzana Čaputová

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie