Denník N

Mediabriefing logoŠéf Facebooku hovoril aj o Čaputovej a Kuciakovi. Ako rozumieť jeho novým plánom s médiami?

Zdroj: Facebook / N
Zdroj: Facebook / N

Predstavitelia Facebooku vyše roka opakujú, že chcú obmedziť množstvo správ na sociálnej sieti. Mark Zuckerberg teraz hovorí o podpore žurnalistiky, o novej službe pre médiá a žiada štátnu reguláciu internetu.

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg je na krátkom turné po Európe. V pondelok bol v Berlíne, v utorok je na návšteve Írska. Počas svojho pobytu v Nemecku sa stretol s politikmi, novinármi a odborníkmi na médiá. Natočil aj hodinovú diskusiu s Mathiasom Döpfnerom, šéfom najväčšieho európskeho vydavateľstva Axel Springer, ktoré na Slovensku spoluvlastní napríklad portál Aktuality.sk.

Diskusiu začal zmienkou o Jánovi Kuciakovi a Zuzane Čaputovej. „Viete oceniť oveľa viac než ktokoľvek iný dôležitosť žurnalistiky v spoločnosti,“ povedal Zuckerberg Döpfnerovi. „V súvislosti so slovenskými voľbami, ktoré sa práve udiali, to musel byť veľmi zaujímavý moment. Jeden z novinárov, ktorý pracoval pre Axel Springer, robil veľmi dôležitú investigatívnu žurnalistiku o daňových podvodoch na Slovensku, čo inšpirovalo ženu, ktorá kandidovala na prezidentku – a myslím, že práve vyhrala – robiť masívnu protikorupčnú kampaň. To symbolizuje dôležitosť práce, ktorú robíte,“ povedal Zuckerberg.

„Je to tragický symbol dôležitosti našej práce, pretože Ján Kuciak, investigatívny reportér v jednom z našich online médií na Slovensku, bol zabitý. On a jeho snúbenica boli zabití,“ doplnil ho Döpfner.

Môže nám lichotiť, keď jeden z najmocnejších a najbohatších ľudí na svete hovorí o budúcej slovenskej prezidentke a dôležitosti práce Jána Kuciaka. V uplynulých dňoch však Zuckerberg povedal aj ďalšie dôležité veci, ktorým by sme mali venovať pozornosť.

Podpora žurnalistiky

Zuckerberg diskutoval s Döpfnerom o tom, ako by mohol Facebook podporovať kvalitnú žurnalistiku. „Jedna z vecí, ktorá nám rok či dva dobre fungovala, bolo spustenie sekcie Watch zameranej na videá,“ povedal Zuckerberg a prezradil, že chcú niečo podobné urobiť aj so správami.

Šéf Facebooku si stanovil štyri základné princípy, na ktorých by nová služba mala stáť.

Prvým princípom je, že služba nemá byť

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Facebook

Mediabriefing logoMediaBrífing

Vražda Jána Kuciaka

Zuzana Čaputová

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie