Denník N

Nový líder opozície sa nečakane volá Michal Truban

Michal Truban. Foto N - Vladimír Šimíček
Michal Truban. Foto N – Vladimír Šimíček

Koalícia PS/Spolu definitívne vstúpila do prvej ligy v deň, keď progresívci informovali o výmene predsedu.

Progresívne Slovensko bude mať nového predsedu. Ivan Štefunko sa rozhodol, že ním už nechce byť a takmer určite ho nahradí Michal Truban. Koncom minulého roka by to bola výmena, ktorá by zaujala len ľudí s vážnym záujmom o politiku, dnes je to kľúčová udalosť dňa.

Štefunko vo funkcii skončil tri dni po obrovskom triumfe jeho strany, ktorým bolo víťazstvo Zuzany Čaputovej a v rovnaký deň, keď agentúra AKO zverejnila prieskum, podľa ktorého je koalícia Progresívneho Slovenska a strany Spolu druhým najsilnejším zoskupením na Slovensku.

Progresívci sú z tejto dvojice silnejší a o nových preferenciách museli vedieť ešte pred Štefunkovým oznámením. O to je jeho rozhodnutie výnimočnejšie. Veď na Slovensku nedokážu dobrovoľne odísť ani vyhorení predsedovia potápajúcich sa strán, odstúpenie šéfa vychádzajúcej hviezdy je potom niečo ako zjavenie z iného sveta.

Veľmi vážnu správu z neho robí práve prieskum AKO. Smer má podľa neho (necelých) 20, PS/Spolu vyletelo na (vyše) 14 a až potom nasleduje SaS s 13 percentami.

Ak aj pripustíme, že PS/Spolu vďačí za strmý vzostup iba Čaputovej a ich preferencie ešte môžu klesnúť, táto koalícia práve vstúpila do prvej ligy a Truban medzi možných adeptov na budúceho premiéra. Trend je totiž jasne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie