Denník N

Urológ spustil web na pomoc pacientom s močovými kameňmi. Pivo nie je zázračný liek, vraví

Drvivú väčšinu pacientov s močovými kameňmi tvoria päťdesiatnici a šesťdesiatnici, hoci výnimočne sa môžu vyskytovať aj detskí pacienti. Foto – Fotolia
Drvivú väčšinu pacientov s močovými kameňmi tvoria päťdesiatnici a šesťdesiatnici, hoci výnimočne sa môžu vyskytovať aj detskí pacienti. Foto – Fotolia

Močové kamene trápia zhruba 20 až 25 percent dospelej populácie a choroba sa zvyčajne vyvíja niekoľko rokov.

Skupina lekárov okolo urológa Jána Švihru mladšieho spustila pred pár týždňami web bezkameňov.sk, aby na jednom mieste sústredili odborné informácie o močových kameňoch.

Švihra pôsobí na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine Univerzity Komenského a ako doktorand aj na Univerzite Palackého v Olomouci.

Lekár vypracoval aj dotazník na určenie vplyvu močových kameňov na kvalitu života pacienta.

„Dotazník sme prebrali zo Spojených štátov, no nestačilo ho len preložiť,“ vraví pre Denník N Švihra, ktorý na dotazníku pracoval viac ako rok a jeho konečnú podobu vytvoril na základe opakovaných konzultácií s pacientmi a pôvodnými autormi.

Ženy tolerujú stenty horšie ako muži

Keď sa podobné údaje zbierali v zahraničí, vyplynulo z nich, že ženy tolerujú stenty oveľa horšie ako muži. Stent je trubička, ktorá sa pacientom s močovým kameňom zavedie cez močovú rúru do obličky, aby z nej do mechúra vytiekol moč.

Stent, čiže hadička, sa vyberie asi týždeň po operačnom odstránení kameňa.

„Ak budem mať za pacientku ženu, ktorá bude mať obličkovú koliku, lebo jej kameň zablokoval močovod, na základe údajov získaných z dotazníka sa rozhodnem skôr pre zákrok, pri ktorom sa pokúsim kameň rozbiť, a pokiaľ je to možné, pacientku nebudem trápiť stentom, lebo viem, že bude znižovať kvalitu jej života,“ dodal Švihra, podľa ktorého sa niektoré pacientky sťažujú, že im zavedená trubička dráždi mechúr, čo je veľmi nepríjemné.

O uvedenom dotazníku prednášal urológ minulý rok v septembri na Svetovom endourologickom kongrese v Paríži a momentálne ho používajú v martinskej a nitrianskej nemocnici.

Urológ Ján Švihra mladší pôsobí na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine Univerzity Komenského. Foto – Archív J. Š.

Keď sa z človeka stane „perlorodka“

Močové kamene trápia zhruba 20 až 25 percent dospelej populácie a choroba sa zvyčajne vyvíja niekoľko rokov, počas ktorých sa spojí viacero faktorov – nižší príjem tekutín,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie