Denník N

Politika v ústavnom zrkadle

Autor je právnik, Za slušné Slovensko

Odznel ošiaľ prezidentských volieb. Máme novú prezidentku, politický život sa vracia do normálu, teda ak toto možno nazvať normálom. Mnohé veci za ostatné dni, práve vzhľadom na prezidentské voľby, išli do úzadia. Je preto čas sa k nim vrátiť a venovať im patričnú pozornosť, keďže ide o zásadné otázky pre každého jedného z nás, spoločnosť a štát ako taký. Ak na chvíľu odložíme (nadchádzajúce) eurovoľby, tak najpálčivejšou otázka týchto dní sú voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu.

Takto pred týždňom sme o tejto téme diskutovali s Luciou Žitňanskou, Alojzom Baránikom a Petrom Kresákom. Nie je veľmi prekvapivé, že medzi nimi panovala zhoda, že voľby kandidátov boli zablokované koaličnými stranami, ktorých k tomu primal bývalý premiér a dnes poslanec Fico.

Rozchádzali sa v názoroch, ako z tejto situácie preč, keďže Ústavný súd je nefunkčný už pomaly dva mesiace. Kým Baránik hovoril o zásadnom boji dobra a zla a priam zločineckej vládnej koalícii, Žitňanská apelovala na snahu voliť a zvoliť, neopustiť Ústavný súd a stále aspoň v rámci možného tento súd strážiť očami verejnosti, nehovoriac o poctivom zhodnotení jednotlivých kandidátov.

Kresák, ktorý na vlastnej koži pocítil vypočutia, viackrát kritizoval nepripravenosť a otázky poslancov na vypočutí kandidátov na sudcov Ústavného súdu. Za akúsi čerešničku na torte možno označiť jeho vyhlásenie, že jeho neúspešná kandidatúra na Ústavný súd bola spečatená tým, že odmietol hlasovať v ústavnoprávnom výbore o praxi poslanca Fica. Neprekvapuje, len to bolo povedané nahlas.

Pred dvoma

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Komentáre

Teraz najčítanejšie